Když se utopie stane skutečností – vyšla kniha o panelových sídlištích

17. červen 2014

První montované a prefabrikované paneláky se v Československu začaly stavět už počátkem 50. let. Myšlenkový koncept dostupného a rovnostářského bydlení pro všechny se ale zrodil už v době meziválečných levicových avantgard.

Jak říká autorka publikace Když se utopie stane skutečností – panelová sídliště v Československu 1953–1989 Lucie Zadražilová, kniha záměrně není koncipována jako historický přehled, který by chronologicky popisoval vývoj a podobu panelových sídlišť u nás. Autorka spíš ukazuje různé kontexty a souvislosti, ve kterých je potřeba výstavbu sídlišť vnímat.

Kromě utopických idejí popisuje Lucie Zadražilová i reálné politické, ekonomické a společenské dění, které od 50. do 80. let výstavbu (většinou v hodně negativním směru) ovlivňovalo. Připomíná, že panelová sídliště nejsou výmyslem států komunistického bloku, a vysvětluje myšlenkový základ této formy bydlení, který vychází z tzv. Athénské charty. Ve 40. letech ji vydal známý francouzský urbanista Le Corbusier a za ideál v ní prohlásil koncept rozvolněného města – parku, kde by místo tradičních ulic a náměstí byly velké zelené plochy a budovy určené pro práci by byly striktně odděleny od zón určených k odpočinku.

03145984.jpeg

Kniha Lucie Zadražilové čtivou formou ukazuje, že panelová sídliště nejsou relikty komunistické doby, ale že se jedná o ne zcela zdařilou realizaci mnohem starší utopické myšlenky zajistit kvalitní bydlení v zeleni pro všechny. V knize nenajdete architektonické plány ani historické tabulky, získáte ale přehled o ideové základně a o hlubších důvodech, které ke stavbě panelových sídlišť vedly. V neposlední řadě si při četbě textu Lucie Zadražilové uvědomíte, že problematika sídlišť vůbec není černobílá a je mnohem širší, než jste si možná dosud mysleli.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.