Kniha mého srdce - Harry Potter

30. květen 2014

První díl knižní série o brýlatém kouzelníkovi vyšel v roce 1997. Českým čtenářům se dostal se tříletým zpožděním, v té době už třetí díl sesbíral v Anglii mnoho knižních ocenění. Do dějin literatury se příběh o Harrym Potterovi zapsal jako nejrychleji se prodávající kniha všech dob, vyšel v 67 jazycích a ze své autorky J. K. Rowlingové udělal miliardářku.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Jízda vlakem z Manchesteru do Londýna se pro Joanne Rowlingovou stala osudovou. Vlak měl čtyřhodinové zpoždění, Joanne si proto krátila čas vymýšlením příběhu o malém chlapci, který vůbec netuší o svých mimořádných kouzelnických schopnostech. Hned po příjezdu domů začala psát. A tak se zrodil Harry Potter - obrýlený chlapec s jizvou na čele, kterého zná celý svět, a další dvě hlavní postavy příběhu - šprtka Hermiona a lehce natvrdlý a dobrosrdečný Ron Weasley. "Šplhounská premiantka Hermiona, to jsem já v 11 letech, a nejsem na to pyšná," přiznává Rowlingová. Ron Weasley zase připomíná jejího nejlepšího kamaráda ze školních let.

Ani na Rowlingovou ale nespadl spisovatelský zápal z čistého nebe. Už jako malá vyprávěla fantasy příběhy své o dva roky mladší sestře. První příběh napsala v 6 letech, byl o králíkovi, který se jmenoval Králík.
Rowlingová se narodila v roce 1965 v Anglii. Po smrti matky se přestěhovala do Portugalska, kde se živila jako učitelka angličtiny. Manželství s portugalským novinářem nevyšlo, a tak se Rowlingová i se svou jednoroční dcerou vrátila do Anglie. Po návratu domů se ocitla v existenční krizi - trpěla depresemi a přemýšlela o sebevraždě. Nemoc přivedla autorku Harryho Pottera na nápad mozkomorů - bytostí bez duše, které stráží kouzelnický žalář Azkaban. Jejich polibek je horší než smrt, své oběti nezabíjí, ale vysávají z nich duši. První díl Harryho Pottera vznikal v edinburských kavárnách, kdekoli mimo dům, kde mohla její dcera usnout. V roce 1995 Rowlingová nabídla dokončený rukopis dvanácti nakladatelstvím, a všechna odmítla. O rok později uspěla díky devítileté dceři ředitele malého vydavatelství. Té se dostala do ruky první kapitola příběhu a okamžitě se dožadovala pokračování. Stejně jako ona později reagovaly miliony čtenářů po celém světě.

00638715.jpeg

Z pohádky pro děti se postupně stával akční příběh. Každý díl byl o něco temnější a komplikovanější, přibývalo i postav. Z původního autorčina záměru - vydávat každý rok jeden díl a umožnit tak čtenáři, aby stárl s Harrym a jeho kamarády - ale sešlo. V závěrečném sedmém díle nechává autorka hlavní hrdiny předčasně dospět. Děj se odehrává z větší části mimo Bradavice, Harry na sebe musí ve svých 17 letech vzít úkol, na kterém závisí osud celého kouzelnického společenství.

Boj se zlem, smrt a volba - to jsou hlavní motivy, které provázejí celé dílo J. K. Rowlingové. Smrtí Harryho rodičů celý příběh začíná, jejich vrah a hlavní záporný hrdina lord Voldemort usiluje o nesmrtelnost za každou cenu. Se smrtí řady postav se musí vypořádat i čtenář. Harry musí neustále volit mezi tím, co je správné, a tím, co je jednoduché. Protože tyranie se rodí vinou lidské lhostejnosti a pohodlnosti.

Rowlingová ve svých knihách vytvořila magický svět. Svět kouzelných hůlek, létajících košťat, domácích skřítků a zázračných stvoření. Existuje paralelně se světem obyčejných lidí - mudlů, ti ho mají na dosah ruky, aniž by o jeho existenci věděli.

Spustit audio