Kompot Song roku: Divokou kartu můžou dostat Yelle, HAIM nebo Charli XCX. Hlasujte!

12. únor 2021

18. února bude popkulturní pořad Kompot a jeho posluchači vybírat nejlepší skladbu roku. I přes posmutnělý tón uplynulého roku vzniklo mnoho skvělých skladeb a mezi nominovanými tak nechybí se svou skladbou Jessie Ware, Lady Gaga nebo The 1975. Která skladba jedenáctku vybraných doplní, je už teď na vás. Kdo se nakonec do výběru nejlepších dvanácti skladeb dostane, odtajníme během samotného večera. Hlasujte už teď.

Pomyslnou Divokou kartu bude tentokrát obhajovat moderátor pořadu Velký čísla Filip Černý. Ten tak vystřídá Ester Geislerovou a Filipa Titlbacha, který vám tentokrát nabídne zhodnocení všech skladeb během pomyslného „volebního studia“. V minulých letech jste jako Divokou kartu zvolili skladby Señorita (Shawn Mendes, Camila Cabello) a Shallow (Lady Gaga, Bradley Cooper). Která skladba to bude letos?

Jak se připojit na Zoom party Kompot Song roku 2020? To se dozvíte tady nebo na konci článku!

SICKOTOY x INNA x TAG – VKTM

Ať už jste obětí lásky, nebo jste na lásce závislí, rumunská popová superstar Inna vám rozumí. Přímočarý taneční hit v sobě kombinuje EDM zvuk, kterým se Inna proslavila ve světě, společně s folklorními motivy, čímž pomyslně navazuje na předchozí desku Yo. U málokteré skladby jsme si loni tolik posteskli, že na ni nemůžeme tancovat v klubu. Možná z ní ale svým hlasem učiníte Divokou kartu čtvrtého ročníku Kompot Song roku 2020.

Charli XCX – Forever

Na lásku se zaměřila i britská hudebnice Charli XCX, která v roce 2020 vydala desku How I'm Feeling Now. Vývoj desky mohli sledovat fanoušci na různých sociálních sítích a v některých případech do zvuku a textů skladeb fanoušci přímo zasahovali během seancí, které Charli XCX online pořádala. Forever je zamilovanou baladou, kterou hudebnice věnovala svému příteli Huckui Kwongovi, kterého v textu ujišťuje, že chce v jeho životě zůstat navždy, i kdyby věci v budoucnu nedopadly ideálně.

 

Megan Thee Stallion – Savage Remix (feat. Beyoncé)

Skladba, která zvládla získat rovnou tři nominace na ceny Grammy, utvrdila pozici Megan Thee Stallion na čele amerického rapu a zároveň připomněla, že Beyoncé zvládne hravě jakýkoli vokální projev. Podle serveru BBC se jedná o druhou nejčastěji zmiňovanou skladbu ve výročních žebříčcích hudebních periodik. Tou nejzmiňovanější je mimochodem WAP, na které se Megan také podílela, tentokrát s Cardi B, a kterou obhájí 18. února Aleš Stuchlý.

Number one singl Savage měl navíc i jasný společenský přesah. Všechny výtěžky ze skladby totiž putovaly na houstonskou neziskovku Bread of Life, která se snažila poskytnout jídlo rodinám a seniorům v lokalitách, které těžce zasáhl covid-19.

Selena Gomez – Rare

Hned v lednu vydala svou třetí řadovou desku Selena Gomez. Tu pojmenovala Gomez podle třetího singlu, jehož tématem je především dání sbohem lidem, kteří nedokážou pochopit hodnotu a význam ostatních lidí. Význam a hodnotu skladby předtím paradoxně nedokázaly odhadnout Charli XCX a Madison Beer, pro které byl singl určen původně. Rare je taneční track kombinující radost s melancholií a bezesporu patří mezi to nejlepší, co americká popová zpěvačka vydala.

KSI – Really Love (feat. Craig David & Digital Farm Animals)

Britský youtuber, boxer a rapper KSI si splnil singlem Really Love svůj sen. Refrén totiž nazpíval jeho dětský idol a král 2-stepu Craig David. Kombinaci současného housu a 2-stepu podpořil producent Digital Farm Animals samplem z tehdejšího hitu ostrovní scény Do You Really Like It? DJe Pied Pipera a The Masters of Ceremonies. Není divu, že se velmi chytlavá skladba, která je v podstatě „nonstop-flexem“, dostala hned první týden na třetí příčku britské hitparády.

Zara Larsson – Love Me Land

Zara Larsson je jedna ze zpěvaček, která aspirovala v minulých letech na pozici nové popové královny. Tahanice s labelem a několik neúspěšných singlů však nakonec vedly k desce, která nevznikla, a kariérnímu průlomu, který se nestal. Frustraci zpěvačky a jejích fanoušků šlo sledovat pravidelně i na sociálních sítích.

Naděje přišla společně se singlem Love Me Land a připravovanou deskou Poster Girl. Energická skladba, která představuje různé vokální polohy švédské zpěvačky, oslavuje stav divoké zamilovanosti, ve kterém se sama Larsson nachází.

Yelle – Je t'aime encore

Francouzská skupina Yelle pojmenovala novou desku L'Ère du Verseau – Věk vodnáře. S tím prý většinou přichází podle astrologů transformace našeho vědomí. Posun uvažování a vědomí lze naleznout i na pilotním singlu Je t'aime encore, ve kterém popisuje frontmanka Julie Budet, jak se za posledních patnáct let změnil její vztah k domácí Francii.

Tamější hudební obec a posluchači jsou totiž až na úplné počátky uskupení k Yelle poměrně chladní. Skladba však není rozčíleným hejtem; naopak vstřícným zhodnocením a dojemnou ódou na zemi, která nemusí být vždy ideální.

 

HAIM – I Know Alone

„Been a couple days since I’ve been out / Calling all my friends but they won’t pick up,“ zpívá Danielle Haim ve skladbě I Know Alone a vy při poslechu víte, že je opravdu velmi možné, že zná samotu jako málokdo. Skladba, kterou napsala společně se svými sestrami v roce 2019, však v době svého vydání získala ještě zcela nový význam. Pandemický smutek a depresi doplňuje videoklip, který navazuje na virální choreografie, kterými nás sociální sítě celý rok hojně krmily.

Katy Perry – Daisies

Katy Perry se snažila s deskou Smile vrátit na výsluní. To se úplně nepodařilo. Recenze jsou průměrné a prodeje jsou ve srovnání s předchozími deskami mizerné. Přesto však Katy Perry nepůsobila nikdy tak svobodně a šťastně. Jak sama mnohokrát zmínila, konečně se cítí být sama sebou. Dva dny před vydáním desky navíc Perry porodila dceru, kterou pojmenovali s partnerem Orlandem Bloomem Daisy Dove.

„Je to píseň o všech snech, o kterých jste snili, a všech věcech, kterých chcete dosáhnout,“ řekla americká zpěvačka na facebookovém livestreamu. Skladbu s pozitivní zprávou tak také můžete nominovat na Divokou kartu Kompot Song roku 2020.

Jak se připojit na Zoom party Kompot Song roku 2020?

1. Přihlaste se na registrační formulář  
2. Vyplňte jméno, příjmení a e-mail
3. Potvrďte registraci
4. Hodinu před začátkem dostanete upozornění na svůj registrační e-mail, že se blíží start události, s odkazem na stránku, na které se bude konat událost.
5. Přes odkaz spustíte událost, instalace programu Zoom není nutná!

Užívejte si Kompot Song roku 2020 v plné parádě a hlasujte pro své favority přímo v rozhraní aplikace Zoom.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.