Kosmetika, která nebolí – od března?

18. leden 2013

Od března má v EU začít platit zákaz úplný zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech. Co to bude znamenat oproti současné praxi?

„Ten zákaz se týká všech testů, jak kosmetických výrobků, tak jejich jednotlivých složek. Týká se to i dovozu, takže pak nebude možné prodávat v Evropské unii kosmetiku, která byla testovaná na zvířatech mimo EU,“ říká místopředsedkyně neziskovky Svoboda zvířat Barbora Bartušková Večlová, která koordinuje kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech.

Současná legislativa sice už otázku přípravků testovaných na zvířatech upravuje, nicméně zákaz se netýká všech druhů testů. „Od roku 2009 platí zákaz testování v EU, dovozu a prodeje kosmetiky, která byla testovaná na zvířatech mimo unii. Ale platí tři výjimky pro tři typy testů, které v současnosti můžou dál probíhat na zvířatech. Od března by měl zákaz platit bez výjimek.“

Výjimka se zatím vztahuje na test toxicity po opakované dávce, test reprodukční toxicity, kdy se jedovaté látky podávají březím samicím laboratorních zvířat, a test toxokinetiky, který zkoumá, jak se jedy rozšiřují po těle. Ale nemuselo zůstat jen u nich. „Evropská komise usilovala o odložení toho termínu a o zavedení dalších výjimek. Tvrdila, že nejsou dostupné alternativní testy k testům na zvířatech,“ vysvětluje Barbora. Alternativních postupů je přitom řada. „Testy na buněčných nebo tkáňových kulturách, počítačové simulace, testy na dobrovolnících nebo se používají oči krav nebo králíků z jatek.“ Nakonec by ale zákaz měl začít platit tak, jak bylo plánováno – letos v březnu.

Jak tedy uživatel pozná přípravky, které nebyly testovány na zvířatech? „Dneska je tedy problém hlavně s těmi složkami. které mohou být v některých případech testovány na zvířatech. My doporučujeme výrobky s certifikátem Humánní kosmetický standard (HCS), který zakazuje testování jak konečných výrobků, tak jednotlivých složek od určitého data. Ty firmy musí prokazovat, že opravdu nepoužívají nově otestované složky, probíhá tam každé tři roky audit, takže je to spolehlivý certifikát,“ dodává Barbora Bartušková Večlová. Certifikátem podle ní disponuje zhruba 400 firem, u nás jsou dostupné výrobky asi třiceti z nich.

02809997.jpeg

I když v březnu tedy zřejmě začne platit celkový zákaz testování kosmetiky, Svoboda zvířat se svými programy Humánní vzdělávání a Nejbližší příbuzní věnuje i testům na zvířatech v jiných oborech. „U prvního se snažíme o náhrady pokusů na zvířatech a pitev ve vzdělávání na vysokých a středních školách, kde ještě v některých případech probíhají pitvy a pokusy na živých zvířatech. Druhý projekt má za cíl ukončení pokusů na primátech v rámci EU.“ S kosmetikou ale souvisí i kampaň proti testování botoxu na myších. „Polovina botoxových výrobků se používá na vyhlazování vrásek a zároveň je každá šarže botoxu testovaná na myších. Snažíme se o nahrazení těchto testů. Jeden z hlavních výrobců botoxu už od testování na zvířatech upustil a používá alternativní metodu. Snažíme se, aby i ostatní výrobci začali používat něco jiného než zvířata,“ uzavírá Barbora Bartušková Večlová.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.