Kudy na neprobádaná území v hlavě

25. září 2013

Připadá vám, že žijete ve stereotypu? Že se v každodenním kolotoči pracovních nebo studijních povinností dá jen obtížně stíhat něco zajímavého? Petr Krejčík tvrdí, že vystoupit ze zažitých stereotypů můžete úplně jednoduše každý den a že to nemusí zabrat ani moc času. Svoje zážitky z výletů mimo komfortní zónu shrnuje Petr na blogu www.nestereo.cz.

„Originální nápady nenajdete na stokrát prošlapané cestičce v mozku. Musíte jinudy, musíte něco udělat jinak a zapojit dosud neprobádaná území ve své hlavě,“ vysvětluje Petr Krejčík. Sám se o to pokouší každý den. Třeba teď má momentálně „týden bez čudlíků“. To znamená, že kromě počítače a mobilu nesmí mačkat žádná tlačítka. Doma nerozsvěcí, nepoužívá sporák ani varnou konvici a v tramvaji prosí cizí lidi, aby mu zmáčkli knoflík na otevírání dveří. Baví ho, že i při zdánlivě banálních úkonech, jako je kupování jízdenky na MHD v automatu, musí přemýšlet a komunikovat – a to jen proto, že si dal za úkol nemačkat sedm dní žádná tlačítka.

Na výlety z komfortní zóny, jak svoje počínání nazval, občas bere i někoho dalšího – ideální je podle něj chodit ve dvou. „Minule jsme se třeba rozhodli, že budeme stopovat v centru Prahy. Jeli jsme od Tančícího domu na Anděl. A protože já osobně nemám rád smlouvání, tak jsem si řekl, že se překonám, a šli jsme smlouvat do jednoho obchodního domu na Václavském náměstí,“ popisuje Petr zážitky z jednoho výletu.

Nejvíc ho ale baví, když ozvláštní den nejen sobě, ale i dalším lidem. Občas třeba koupí kytku a dá ji první paní nebo slečně, kterou potká: „Jenom ji pozdravím a řeknu ‚to je pro vás‘ a jdu pryč. Baví mě pak přemýšlet nad tím, co si asi řekla, jestli měla radost a jestli to třeba bude někomu vyprávět.“

02973872.jpeg

Vystoupit z vlastní komfortní zóny je podle Petra jednoduché, stačí nebýt líný a mít trochu odvahy. Začít prý můžete v klidu u sebe doma – zkuste třeba jenom místo pravé ruky používat levou – třeba při čištění zubů. A váš den hned začne nestereotypně. Nebo večer místo sezení před televizí napište klasický dopis a dejte ho do schránky někomu úplně cizímu. Nebo běžte na nákup do samoobsluhy a kupte si jenom ty potraviny, které jste předtím nikdy nejedli. Anebo se podívejte na blog Nestereo a načerpejte pár nápadů tam.

Spustit audio