Kvér na Slovensku: Udajte homosexuála v politike

18. září 2013

Kvér si tentokrát posvítil na dění u našich sousedů, momentálně to totiž na Slovensku v souvislosti s LGBT tematikou docela vře.

Sdružení nezávislých novinářů Global Investigative News Network, respektive Lenka Dale a Martin Daňo, nedávno zveřejnilo výzvu vůči homosexuálům v politice, aby se vyoutovali. Důvod je prostý, čelní představitelé již dvacet let demokratického státu by prý měli jít příkladem, svoji orientaci neskrývat, tedy nelhat o svém soukromí.

Poměrně ostře formulovaná výzva dvojice novinářů ale zahrnuje jeden zásadní předpoklad, který jinak docela pochopitelný záměr pozvednutí tolerance ve společnosti staví do naprosto jiného světla. Dale a Daňo totiž zmiňují soudržnost homosexuálů a dávají ji do souvislosti s praktikami „dohazování“ milenců a milenek do funkcí a postů. Mnozí homosexuálové podle novinářů svoji orientaci tají a vedou dvojí život, což podle nich není správné. Heslo „jedině pravda může homosexuály osvobodit“ varuje politiky před možným vydíráním a nabádá je, aby šli s barvou ven. Závěr textu pak nabírá absurdních a odstrašujících rozměrů, slibuje, že pokud se homosexuální poslanci nevyoutují sami, učiní tak novináři za ně. Žurnalisté se dokonce nebáli oslovit veřejnost a žádat informace o případných homosexuálech.

Jako vyděračskou nepřístojnost tuto výzvu označují lidskoprávní organizace. V Kvéru jsme se proto bavili v záměrně věcném rozhovoru s Lenkou Dale a vyzpovídali jsme taky zástupce LGBT komunity, za Iniciativu Inakosť promluvil Martin Macko. Rozhovory si poslechněte tady.

02962362.jpeg

V aktuálním vydání Kvéru jsme si připomněli nedávný protest před ruskou ambasádou Global Kiss-In, „To Russia With Love“ from Prague, který upozornil na situaci LGBT komunity v Rusku. O akci jsme pořídili rozhovor s jedním z organizátorů protestu Radkem Miřáckým. Najdete ho v souvisejících příspěvcích.

Spustit audio