Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

13. březen 2009

V pořadu Factory Radia Wave, který nahradil upadající pojem hitparády, vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

Holandský výjimečný hudební kanál pro video streaming Fabchannel končí. Po devíti letech dochází 13. března ke stopce. Na vině jsou samozřejmě peníze, které nejsou labely ochotny - s výmluvou na krizi hudebního průmyslu - investovat do tohoto projektu.

Zajímavá roztržka vznikla mezi The Flaming Lips a Arcade Fire. Během rozhovoru s Andym Greenem z Rolling Stone se předák oklahomských The Flaming Lips Wayne Coyne zostra pustil do kanadských velebných progresivistů. Během řeči, která se točila okolo "nejdůležitějších hybatelů populární hudby", se přešlo od Briana Ena k Radiohead a nakonec právě k Arcade Fire. Wayne v tu chvíli dost nevybíravým způsobem vyčetl kapele nafoukanost směrem k posluchačům i kolegům z branže. Doslova řekl: "Mají dobré písničky, ale protože jsou to ***, tak bychom se na ně měli vykašlat." Odpověď Wina Butlera na sebe nenechala moc dlouho čekat. Prý si nemyslí, že je Wayne ten pravý soudce, když se viděli všeho všudy jednou v životě.

00880395.jpeg

Kanye West tento týden učil soutěžící americké série American Idol, kterak zpívat. Napadají mě dvě otázky. Proč Američan Idol a proč Kanye West?

Jarvis Cocker chystá na květen novou desku Further Complications. Jeho výlet do Chicaga přinesl sblížení s renomovaným producentem Stevem Albinim, který dohlédne právě na novinku ex-frontmana Pulp. Prý si padli do noty a navíc je Steve docela levný. No neberte to.

00880399.jpeg

Máte rádi Sigur Rós? Pak se zaměřte na jméno Riceboy Sleeps. Za tímto jménem stojí frontman postrockových Islanďanů Jónsi Birgisson a jeho kámoš z ostrovních popařů Parachutes Alex Somers. Po prvním drápku, který zasekli do kompilace Dark Was The Night, přijde v létě i dlouhohrající deska, kterou hoši teď nahrávají na Havaji. Dvě ochutnávky už teď můžete testovat na MySpace.

Jedním z největších bojovníků proti p2p sítím byl v roce 2000 Lars Ulrich se svou Metallicou. Jejich tažení přineslo řadu různých pokusů o ochranu proti kopírování, které se minuly účinkem. Nedávno se svěřil se svou zkušeností, kdy se sám pokusil stáhnout si nelegálně svou poslední desku Dead Magnetic pár dní poté, co utekla na internet. Prý mu to trvalo - jako naprostému laikovi - půl hodiny. Byl to prý bizarní zážitek. A určitě také důvod k zamyšlení, zda represe má možnost dění na hudební scéně změnit.

A když už jsme u represe, tak pojďme ještě jednou do sítě YouTube. Ta bude britským uživatelům blokovat přístup ke všem hudebním klipům. Důvod - monstr podnik Google není schopen dosáhnout dohody o autorských právech s největší britskou asociací autorů písní PRS for Music. Stará licenční smlouva končí a asociace aktuálně žádá mnohonásobně vyšší platby, než tomu bylo doposud.

00823759.jpeg

Dnešní eZine je plný The Prostitutes, tak vězte, že zatím jako jediní čeští zástupci vystoupí na gotickém megasetkání Wave Gotik Treffen. Temní hoši prostě vědí o svých postpunkových kořenech, které, stejně jako hudba The Prostitutes, vycházejí z Joy Division.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.