Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

8. květen 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejímž tvůrcem byl tento týden Pavel Zelinka.

Label Anticon zraje jako víno. Indie hip hop v podání umělců této stáje stále posunuje hranice a nejinak je tomu u připravovaných CD, která spatří světlo světa do letních prázdnin. První placku Terradactyl přichystalo avant-rapové duo z Chicaga Serengeti & Polyphonic a na dlouhohrající elpíčko se můžete těšit i od kanadského rappera Bucka 65, který se spojil s belgickou elektronickou producentkou Joëlle Phuong Minh Le, vystupující jako Greetings From Tuskan. Výsledkem je projekt Bike for Three! a debut More Heart Than Brains.

00916726.png

Smutná zpráva přišla z temného labelu Southern Lord. Nečekaně nás v 25 letech opustil John Blank - talentovaný basák kapely Rezin a taky projektu klasika Scotta "Wino" Weinricha. Člen nové metalové líhně to zřejmě příliš přehnal s oslavou velmi úspěšného evropského turné.

Po Joeovi Satrianim a Creaky Boards, kteří tvrdí, že byli vykradeni Coldplay ve skladbě Viva La Vida, se s podobným argumentem vytasil i Cat Stevens, respektive Yusuf Islam, který argumentuje u stejné písničky svým kouskem Foreigner Suite z roku 1973. Soudit se ale prý nechce. Takže asi jen tak pro pořádek.

00366425.jpeg

Legendární hrubozrnní rockeři Isis připravili nové album Wavering Radiant, a pokud váháte, zda si desku pořídit, či ne, poslechněte si celé CD na jejich MySpace profilu. Podobný vstřícný krok vůči posluchačům zopakovali s novinkou Blitz i industriálně rockoví veteráni KMFDM, kteří vystoupí druhého června v Praze.

Americká stálice na hudební scéně, vydavatelství Merge Records, přichystala k dvaceti letům fungování na konec června týdenní festival, na kterém se objeví spousta umělců, kterým zde vyšlo album nebo aspoň sedmipaleček. Vyjímáme například The Magnetic Fields, Lambchop, Superchunk, Conora Obersta nebo Destroyer. Do příštích let přejeme nos na kvalitní muziku.

00917335.png

A na závěr trochu májového bulvárku. Bubenice White Stripes Meg White se brzy vdá za Jacksona Smithe, syna punkové legendy Patti Smith a kytaristy MC5 Freda "Sonica" Smithe. A ve svých dvaačtyřiceti letech do toho prásknul i Trent Reznor z Nine Inch Nails, který si uprostřed divokého turné s Jane's Addiction našel čas se oženit s Mariqueen Maandig z bandy West Indian Girl.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio