Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

22. prosinec 2009

Další popkulturní okoukávání a otloukání zase přinese smetánku toho nejlepšího, co vyplavila šoubyznysová stoka. Tentokrát pro vás přehlídku všeho nečekaného, zábavného a bizarního s láskou a nadšením jemu vlastním připravil Karel Veselý.

Thom Yorke na summitu v Kodani Thom Yorke z Radiohead si minulý týden zaletěl do Kodaně na klimatický summit. Ne jako slavný muzikant, ale jako obyčejný novinář. Svoje zážitky ze setkání státníků popisoval na svém blogu deadairspace. Po pravdě to není příliš optimistické čtení. Yorke si nebere žádné servítky a summit popsal jako "zbytečnou přehlídku politiků". Poslední zpráva je ze závěrečného dne setkání - z neděle. Yorke tam píše: "Jsem pěkně zhnusenej z toho, jak to tady celé skončilo. Jestli budete zítra číst novinové titulky, že došlo k dohodě, tak mějte na paměti, že se tady nedohodlo vůbec nic z toho, co bylo potřeba" píše. A pak pokračuje: "Ukázalo se, že západ není schopen vést svět k nějaké dohodě. (...) Na ničem nedohodl. A už je možná příliš pozdě."

Vanessa ráda skandály Jak nejlépe propagovat novou desku? Skandálem! Tohle si nejspíše řekli členové kapely Vanessa a natočili s režisérem Davidem N. Jahnem docela nechutný klip k písni Ahoj, chcípni! Redaktor ČT24 Jiří Svoboda ho odmítl pustit v televizi a popsal ho jako "satanistický". A už byl oheň na střeše. Tedy - tisková zpráva v mailech novinářů. Vanessa v ní odmítá spojitost se satanismem a mimo jiné se v ní píše, že hlavní protagonisté kapely jsou věřící Žid (Daniel Rodný), Arab (Samir Hauser, jinak syn důstojníka armády Saddáma Husajna a české špiónky) a člověk s německými kořeny (Miroslav Papež). Žádný satanista se ke kauze v uvozovkách zatím nevyjádřil.

01053177.jpeg

Vánoční zázrak Americká kapela Rage Against The Machine zvítězila v britském vánočním žebříčku a porazila tak čerstvého vítěze televizní soutěže X-Factor, zpěváka Joea McElderryho. Sedmnáct let starou naštvanou hymnu Killing In The Name dostala na vrchol nejprestižnějšího žebříčku roku kampaň, kterou zorganizovala skupina fanoušků na sociální síti Facebook. Ani oni nejspíše nečekali, že se najde tolik Britů znechucených z toho, že tradiční vánoční žebříček okupují paňácové z loutkového divadla jménem X-Factor. Killing In The Name rozhodně není ideální vánoční song - pro začátek se v něm hodně nadává - přesto zaznamenal půl milionu placených stáhnutí. Favorit Joe zaostal o padesát tisíc. A mimochodem, první Česko-slovenskou Superstar se o víkendu stal... Ehm, zajímá to tady vůbec někoho?

Flaming Lips dělají Pink Floyd Legendární američtí psychedelici natočili coververzi desky ještě legendárnějších britských psychedeliků. Flaming Lips 22. prosince vydali svoji novou studiovou desku, která je kompletní předělávkou Dark Side Of The Moon, jejich vzorů Pink Floyd. Má sáhodlouhý název, který řekne vše podstatné - The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs With Henry Rollins And Peaches Doing The Dark Side Of The Moon. Ano, na desce jsou i Peaches a v sedmi skladbách Henry Rollins. Album vychází jen v digitální podobě na iTunes.

01021460.jpeg

Indie-rockové Vánoce Že už taky nechcete pod stromečkem poslouchat koledy v podání Bambini di Praga? Nemusíte. Muzikanti z nezávislé scény před svátky nezaháleli a na internetu od nich najdete tolik vánočních písniček, že vám vystačí od Štědrého dne až do Štěpána. Blog Stereogum přinesl aktuální seznam, na kterém nechybí vánoční předělávky od Banjo Or Freakout, Blondie, Lindstroma, Lightning Dust nebo Nellie McKay. Na svátky se dokonce probrali i klasikové Can nebo dubový pionýr Lee Scratch Perry, který napsal vážně ujetou písničku o Santa Clausovi. Pokud to pořád nestačí, tak Julian Casablancas z The Strokes udělal mixtape ze svých oblíbených vánočních písní. A kdo říkal, že Vánoce jsou nuda?

autor: Karel Veselý
Spustit audio