Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

9. leden 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

Volejte svého provozovatele internetu a zařiďte si rychlejší připojení. Trent Reznor má totiž pro své fanoušky dárek i přesto, že Vánoce jsou už za námi. K dispozici dává víc než 400 GB nesestříhaného materiálu ze tří koncertů - ve vysokém rozlišení a zdarma.

00563866.jpeg

Zakládající člen a kytarista Stooges Ron Asheton byl 6. ledna nalezen ve svém bytě mrtvý. Zatím oficiálně nepotvrzená příčina smrti je zřejmě infarkt. Iggy Pop prohlásil: "Jsem zdrcen. Byl to můj nejlepší přítel."

Osmnáctiletá dcera zavražděné pákistánské političky Benazir Bhuttové Bakhtawar na Youtube zveřejnila videoklip k písni, ve které rapuje o smrti své matky, bývalé premiérky Pákistánu. Podle BBC se klip pravidelně vysílá na pákistánské státní televizi. O mrtvých jen dobře - a často.

Tracky z chystané limitované edice čtyřpísňového EP Blood Bank projektu Bon Iver si můžete už teď poslechnout na myspace.com/boniver.

00840316.jpeg

Novou desku - Junior - na březen oznámili i Röyksopp. Ochutnávka Happy Birthday je zdarma ke stažení na royksopp.com.

Nejznámější Islanďanka Björk založila stejnojmenný fond pro shánění prostředků na podporu islandské ekonomiky pošramocené světovou finanční krizí. Obhájkyně environmentálně šetrných programů samozřejmě trvá na tom, že investory jejího fondu smí být pouze firmy udržitelné ve smyslu finanční návratnosti i odpovědnosti ke společnosti a životnímu prostředí. Závidíme Islandu.

Server Artvinyl vystavující obaly desek ocenil seattleské Fleet Foxes za nejlepší obal uplynulého roku. S balením v první desítce dál bodovali třeba Roots Manuva, Goldfrapp nebo Santogold.

00729756.jpeg

Těžko zapomenout na poprask kolem Danger Mousova Grey Alba. Jeho kolega DJ Minty Fresh Beats zmashoval instrumentálky z OK Computer, Kid A a In Rainbows s rapem Jay-Zho - a na světě je album s všeříkajícím názvem Jaydiohead. Stahujte na jaydiohead.com.

Seattleské legendy Pearl Jam prodávají zremasterované tracky ze svého debutu Ten, tedy z doby, kdy ještě Eddie Vedder a spol. produkovali kvalitní hudbu. Hity jako Even Flow, Jeremy nebo Alive ze začátku devadesátých let budou od 13. ledna k dostání - nastojte - prostřednictvím mobilní telefonní sítě společnosti Verizon.

Uplynulý týden byl trochu slabší na kriminální kauzy showbizových uličníků. Média naopak přinesla zprávu, že hudebníci ze skupiny rappera Ashera Rotha pomohli zneškodnit muže, který v letadle do Los Angeles hrozil bombovým útokem. Odvážní muzikanti přispěchali na pomoc letušce a potenciálního atentátníka neutralizovali až do předání policii. Respekt!

autor: Robert Candra
Spustit audio