Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

31. leden 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl, jejíž obsah najdete také na našem webu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI KÝBL V AUDIO PODOBĚ!

Label 4AD zveřejnil zprávu o změně chystaného evropského turné Deerhunter, v jehož rámci měli Bradford Cox a spol. zahrát i v Praze. Turné se vzhledem k "nečekaným okolnostem" přesouvá na květen a data jednotlivých koncertů budou oznámena příští týden.

00815933.jpeg

I další zpráva se týká zrušeného pražského koncertu. Minulý čtvrtek ve věku 31 let zemřel Charlie Cooper, polovina dua Telefon Tel Aviv. Příčina smrti zatím nebyla zveřejněna. V Praze měli Telefon Tel Aviv v březnu zahrát písně z čerstvého alba Immolate Yourself, které vyšlo pouhé dva dny před Cooperovou smrtí.

Antony and the Johnsons představili videoklip k singlu Epilepsy Is Dancing z aktuální desky The Crying Light. Fantaskní klip režírovali autoři Matrixu, bratři Wachowští, a vystupuje v něm umělecká spolupracovnice Antonyho, Johanna Constantine.

Zakládající člen kapely Nicka Cavea - The Bad Seeds - multiinstrumentalista Mick Harvey oznámil, že po 25 letech skupinu z osobních a profesionálních důvodů opouští. Harvey prý bude s The Bad Seeds dál spolupracovat při případných znovuvydáních staršího materiálu. Už má té melancholie asi dost.

00856270.jpeg

Média přinesla zprávu, že newyorští The Strokes začali skládat materiál pro svou čtvrtou desku. Naposledy fanoušky obšťastnili releasem v roce 2006, ale podle bubeníka Fabrizia Morettiho rozhodně nejde o nějaký reunion. Doslova řekl: "Jsme pořád přítomni ve svých životech." V našich už snad ani ne, kluci.

U labelu Ipecac Mika Pattona se toho začátkem roku moc neděje. Nepočítáme-li čerstvé album Gutter Tactics extrémních hiphoperů Dälek a chystanou novinku Carboniferous italského jazz-coreového dua Zu, se kterým se Jeho Výsost Patton představil i loni v Praze. Vyjde 17. února.

00731750.jpeg

Omar Rodriguez Lopez se valí do Evropy. Svým českým fanouškům v čele s kolegou Robertem Candrou zahraje nejblíž 15. března v Berlíně.

Zajímavé zážitky si z turné po Indii odvezli Black Lips. Poté, co na ně pořadatelé zavolali policii, protože podle nich na koncertě v Chennai došlo k neslušnému odhalování se, museli zlobiví hudebníci utéct zadním východem. Zbytek turné byl zrušen a Black Lips byli dokonce nuceni pronásledovat své indické spolupracovníky, aby se dostali k pasům a mohli bleskově opustit zemi. Na svých stránkách o incidentu mluví jako o "cultural clashing shit storm". Myslím, že překlad výjimečně netřeba.

XL Recordings oznámili, že Radiohead vystoupí na letošním 51. výročním udílení cen Grammy v Los Angeles 8. února. A k nám nepřijedou a nepřijedou. Stejný label také přinesl zprávu, že poslední lednové číslo britského deníku Independent vyjde s výběrem písní Sigur Rós zdarma. To se u nás taky nestane.

00689935.jpeg

Na internetu se objevila zpráva, že bývalý kytarista Guns´n´Roses Slash a jeho manželka zažalovali realitního agenta, který jim v roce 2006 prodal dům v Hollywood Hills. Makléř prý o budově lživě tvrdil, že se výtečně hodí pro pořádání velkolepých večírků. Dům je podle kudrnáče s neoddělitelným cigárkem v koutku menší, než bylo inzerováno, a nedá se u něj ve velkém parkovat. A kolik že chtějí Slash a paní Slashová za tuto krutou újmu? Milion dolarů. Rada týdne: pokud vám vaše garsonka přijde tak malá, že v ní nemůžete podle svého gusta pařit, suďte se.

autor: Robert Candra
Spustit audio