Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

25. únor 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa. Ty obstarává rubrika Kýbl jejímž tvůrcem byl tento týden Robert Candra.

Už nějakou dobu se šušká, že chicagský label Touch and Go zavře krám. Majitel legendárního vydavatelství Corey Rusk aktuálně v tiskové zprávě oznámil, že z ekonomických důvodů už není udržitelné zajišťovat vydávání a distribuci desek pro další nezávislé labely (mezi jiným Kill Rock Stars, 5 Rue Christine, Atavistic nebo 2131) a bude se soustředit pouze na činnost svých dvou společností Touch and Go a Quarterstick Records. Některá média ovšem oznámila, že bylo propuštěno všech dvacet zaměstnanců firmy. No uvidíme.

00871736.png

Chicagští Wilco vydávají 20. dubna živé DVD Ashes of American Flags. Film, natočený a produkovaný Brendanem Cantym z Fugazi, zachycuje loňské turné Wilco. Chystá se i nové album.

Indianský label Jagjaguwar, který má pod křídly třeba Bon Ivera, Black Mountains nebo Okkervil River, ulovil pěkného sólokapra. Smlouvu podle vydavatelství podepsali alternativní veteráni Dinosaur Jr. Ti právě dokončují novinku, která by měla vyplavat na světlo v létě.

00720024.jpeg

Jeden z klíčových členů skupiny ELO v sedmdesátých a osmdesátých letech, basák Kelly Groucutt zemřel 19. února na infarkt. V září by mu bylo 64 let.

Pojišťovací společnost Swiftcover, v jejíž reklamě za 25 milionů liber vystupuje Iggy Pop, podle zpráv v médiích odmítá pojišťovat britské hudebníky. Když se prý překvapeně ptají, čím že se (kromě účinkování v reklamě) podle úředníků společnosti živí Iggy Pop, dostává se jim kuriózních odpovědí, například že pojišťovákům o Iggyho soukromém životě není nic známo, případně že zásadní rozdíl je v tom, že je Američan. Naštvaní odmítnutí muzikanti údajně hodlají celou věc předat úřadům s podezřením na klamavou reklamu. Já osobně jsem Iggymu nikdy moc nevěřil, že je hudebník.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.