Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

10. duben 2009

Zdá se, že jaro vlévá život i do popkulturního polosvěta. Jednak stále vychází záplava desek, jednak se kumštýři činí i jaksi mimooborově, někdy dokonce kriminálně. Mezi perlami, které se minulý týden urodily v showbizu, pro vás s láskou a zaujetím vybíral Robert Candra.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RUBRIKU!

Apríl platí i pro hvězdy popmusic. Zatímco Coldplay oznámili, že další album natočí ve stavu beztíže, nekorunovaná islandská královna Björk vyvěsila na web zprávu, že se chystá nahradit Roberta Planta jako zpěvačka legendárních Led Zeppelin. Nastojte.

Rapper Coolio byl minulý týden propuštěn na kauci 10.000 dolarů. 6. března ho zadrželi na letišti v Los Angeles poté, co se v jeho zavazadle údajně našly drogy a předmět, který úřady označily jako "dýmku na crack". Rapper samozřejmě tvrdí, že je nevinný. Soud se bude snažit přesvědčit na dalším slyšení, které je naplánováno na 20. dubna. Pravděpodobně o tom, že podlouhlý skleněný předmět je vázička.

00889049.jpeg

Snaživý Jay Reatard spustil nové webové stránky, obnovil svůj label Shattered Records a oznámil vydání kompilace toho nejlepšího materiálu, který stvořil, než začal vystupovat tak, jak ho známe a máme rádi - jako Jay Reatard. Jednu skladbičku dostanete mailem zdarma, zbytek je k ochutnání na internetu, za dolárky si potom kompilát s názvem Greatest Messes můžete stáhnout.

Kanadská skupina F*cked Up na svém blogu referovala o bizarním čínském turné. Kapela se tam na vlastní pěst přepravila z Japonska. Přesun zahrnoval i záhadnou dvoudenní plavbu člunem, kterou prý hudebníci komplet prozvraceli. Když si pak chtěli koupit občerstvení, obklíčili je údajně policisti na kolech. Vystoupení si nicméně pochvalovali: "I když nikdo v davu neznal naši hudbu, dostalo se nám ovací ve stoje. Ženy se fotily s námi v pozadí - a při tom divně pogovaly."

00822465.jpeg

Jedna z našich srdcovek, seattleské vydavatelství SubPop oznámilo, že celý duben bude vydávat jen singly. Ty si navíc budou moct zájemci pořídit pouze v skutečných obchodech, ne přes internet. 18. dubna label na pulty vysype limitované sedmipalce Flight of the Conchords, Obits, Vetiver a Blitzen Trapper. V Seattlu také připravují limitovaný 18písňový živák Iron & Wine v CD verzi.

Projekt Spencera Kruga Sunset Rubdown se časem rozrostl na plnohodnotnou kapelu, která se v červnu chystá vypustit třetí album Dragonslayer. Podle skupiny by tahle v podstatě popová deska měla postupně odhalovat svá temnější tajemství, jako někdo, kdo vypadá úplně normálně, ale když ho víc poznáte, zjistíte, že je v zásadě blázen. Dobrá zpráva pro české fanoušky Sunset Rubdown je, že 23. dubna si tuhle partu můžou zajít prověřit živě na strahovskou Sedmičku.

00897852.jpeg

Média oznámila, že v Jihoafrické republice byli odsouzeni k doživotním trestům tři muži, kteří v roce 2007 zabili místní reggae hvězdu jménem Lucky Dube. Hudebník byl zastřelen před svými dětmi, když se odsouzení snažili unést jeho vůz na předměstí Johannesburgu. Lucky Dube byl největší jihoafrickou hvězdou reggae. Za 25 let své kariéry vydal přes dvacet alb.

Muzikál o Spider-Manovi, ke kterému hudbu vytváří Bono a Edge (asi nemusím vysvětlovat z jaké kapely), vyhlásil veřejný casting na hlavní role. Spider-Man: Turn Off The Dark se má představit na Broadwayi příští únor. Jestli si chcete zazpívat pod taktovkou irských pop-rockových gigantů a užít si přitom přiléhavý latexový kostým, konkurzy začínají 9. dubna v Orlandu.

autor: Robert Candra
Spustit audio