Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

20. leden 2010

Leden je tak trochu nejdepresivnější měsíc v roce, kdy se prý schází hned několik negativních faktorů: na lidi údajně dopadá krach vztahů a manželství, dluhy z Vánoc, oslabená vůle pro nová předsevzetí, šeď všedních pracovních dní v kontrastu se svátečním veselím a také šedivá a mrazivá příroda i krátké dny. Co na to tentokrát poněkud bizarní Kýbl?

JAY REATARD (*1.5. 1980 - +13.1. 2010) "Na většině věcí vidím tu temnou stránku, je to asi nějaký problém s mým mozkem", řekl v říjnovém rozhovoru pro Radio Wave americký garážový výtržník Jimmy Lee Lindsey jr., známý jako Jay Reatard. Mimořádně produktivní muzikant, který byl už léta před tím, než se proslavil, ikonou memphiské punkové scény, zemřel minulou středu v noci ve spánku, ve věku pouhých devětadvaceti let. Jak známo, nevědomky se rozloučil výborným albem Watch Me Fall, jehož titul se nyní ukazuje jako nepříjemně prorocký.

00889049.jpeg

Dnešní koncertní tip se týká akce, kterou právě v těchto dnech potvrdil klub Modrá Vopice: 13. května, tedy na moje narozeniny, tam vystoupí americká písničkářka Joan Osbourne, která proslula jediným hitem One of Us. Nejsem si úplně jistý, koho že tahle country-rocková, údajně bisexuální dáma dneska ještě zajímá, ale snad nějaké ty sekretářky v podpatcích dorazí. Neváhejte ani vy, po tomhle koncertě byste mohli mít opravdu slušnou opici.

Od Joan Osbourne radši k nějakým relevantnějším dámám, konkrétně k harfistce a zpěvačce Joanně Newsom a také hiphopové divožence jménem M.I.A.: obě děvčata totiž v brzké době vydají svá nová alba, což je rozhodně potěšující zpráva, která trochu vybočuje z dnešního temně orientovaného dílu. M.I.A. na novince, která vyjde v létě a má znít jako když Gucci Mane jamuje s Animal Collective, nebude prý skoro vůbec zpívat. To Joanna Newsom, která novou desku Have One On Me. vypustí už 23. února, svým vokálním projevem, hudbou i délkou skladeb budí výhradně dva krajní druhy pocitů: lásku a nenávist. Já třeba vzhledem ke svému vrozenému narcismu nenávidím šťastné, zamilované a spokojené lidi. A vy?

00587418.jpeg

Bonus: Ještě než přijde konec světa, který Radio Wave prostřednictvím pořadu Kýbl prorokuje právě na rok 2010, máme tu ještě závěrem takovou drobnost, která by vám (i dramaturgovi Radia Wave Tomáši Turkovi) snad mohla poslední dny na zemi trochu zpříjemnit: MAŠINKA TOMÁŠ hudební! Zbrusu nový výrobek! Návod: Stlač Tomášův komín, aby začal jezdit a hrát. Vagónek následuje a veze čtyři hudební disky. Otevři střechu Tomášovi kabiny, vlož jeden z disků a vyposlechni si jak Tomáš hraje jednu z osmi melodií včetně Tomášovy úvodní melodie. Tomáš má také nastavitelný zvuk, může měnit směr jízdy a jeho délka je 46 cm.

Spustit audio