Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

3. srpen 2010

Další popkulturní okoukávání a otloukání zase přinese smetánku toho nejlepšího, co vyplavila šoubyznysová stoka. Tentokrát pro vás přehlídku všeho nečekaného, zábavného a bizarního s láskou a nadšením připravil guru pokleslého a mozek bahna Aleš Stuchlý.

1/ digitální narkotika Jedním z témat, která momentálně vzrušují lehce paranoidní americkou společnost, je fenomén zvaný „i-Dosing“: ten označuje proces, kdy si teenager vyhledá svého online dealera, který mu prodá mp3 soubor, jež mu navodí pocity extáze. Kanál Oklahoma News 9 v červenci odvysílal reportáž, v níž odborníci tvrdí, že tato forma návyku může být předstupněm k užívání životu nebezpečných drog jaké známe z ulice. Mladí lidé tak brouzdají podsvětím internetu a ve sluchátkách se (p)oddávají repetitivním drounům: první skladbu (nejčastěji s názvem Gates of Hades) dostanou zadarmo, pak už si za svůj „návyk“ platí. Jejich webový dealer jim posílá skladby, které by měly mít podobný účinek jako marihuana, kokain nebo opium. K dispozici mají i čtyřicetistránkovou brožuru, jež obsahuje podrobné instrukce, jak se touto hudbou optimálně „zhulit“. Důkazem, že tuto lehce absurdní kauzu neberou úřady státu Oklahoma na lehkou váhu, je i to, že tamní škola zakázala žákům nosit do školy iPody a rodičům preventivně rozeslala varující dopisy. Uvidíme, jestli se těchto opatření nová generace hudebních cyber-závisláků zalekne.

2/ Legendární producent a guru ambientního žánru Brian Eno má pro své fanoušky dobré zprávy: jeho nové album vyjde na labelu Warp, který si jako jeden z mála může už víc jak 20 let právem může říkat „progresivní“. A dává to vlastně velký smysl: kde by ostatně byli nejvýznačnější akvizice tohoto vydavatelství (Boards of Canada, Aphex Twin) bez Enova působení? Materiál nové desky by měl být poskládán z jam sessions, které Eno absolvoval s kytaristou Leo Abrahamem a talentovaným elektronikem Jonem Hopkinsem, který má na svém kontě třeba remixy pro Four Tet nebo spolupráci s Coldplay.

02111904.jpeg

3/ smolná Mercury Music Prize Po loňském triumfu raperky Speech Debelle, který mladé umělkyni přinesl spíš smůlu (mizivé prodeje, slabě navštívené koncerty, veřejné vypískání, rozchod s labelem Big Dada) sázejí porotci prestižní britské Merkury Music Prize zase jednou na jistotu. Je tu sice pár drobných překvapení (jazzové Kit Downes Trio), ale pozorovatelé se shodují v tom, že v kontextu historie této ceny jde o návrat ke kořenům. Absentují Gorillaz a Fuck Buttons, o nichž se spekuluje že se nominací zřekli: Gorillaz sou si vědomi proslulého „smolného efektu“, který MMP mívá, ostatně už v roce 2001 odmítli nominaci se slovy: „bejt nominovaný na tudle cenu bylo jako navěky vláčet mrtvýho albatrosa kolem krku“. Zajímavostí aktuálního ročníku ceny zůstává to, co deník Guardian popisuje jako „návrat bendža“. Já osobně musím říct, že nejlepší písničky, který jsem kdy slyšel, byly s bendžem. Takže o to víc vítám nominace indie-minimalistů The xx nebo londýnských folk-rockerů Mumford & Sons.

00987951.jpeg

4/ setkání s Luckou Zpěvačka Lucie Vondráčková (30) se momentálně věnuje přípravě svého nového alba. Přestože je Lucie známá svou stydlivostí, mnozí si ji neustále vybavují z úspěšného snímku Snowboarďáci, kde dováděla ve sněhu polonahá! Lucie před šesti lety přijala roli snowboarďačky Kláry, která je divoká a spolu se svými kamarádkami svede partu kluků v horské chalupě. „Musím přiznat, že nahé scény doslova nenávidím a trpím strašlivým studem. Roli jsem přijala, protože mi hrdinka Klára byla moc sympatická," uvedla Vondráčková. Přesto se zpěvačka objevila už v roce 2002 ve snímku Dušana Kleina Ta třetí odhalená až do pasu, kde herci Vladimíru Dlouhému (†52) předvedla striptýz. Vondráčková před dvěma lety nazkoušela v muzikálu Mirjam a Dana Landových Touha roli, ve které předvádí erotickou scénu s tancem u tyče. „Bojovala jsem s tím hodně. Když jsem měla poprvé sundat sukni, krve by se ve mně nedořezal," řekla tehdy Lucie. Uvidíme, zda se Vondráčková, která je stále bez přítele, objeví i v dalších odvážných rolích.

01049044.jpeg
Spustit audio