Kýbl – zajímavosti z popkulturního světa

19. červenec 2011

Ještě ani neutichly nadšené výkřiky nad nedělním koncertem amerických experimentálních rockerů Swans na festivalu Colours of Ostrava a už jsou tu zprávy, které fanoušky chytrých hlukařů dozajista nadchnou.

Na svůj loňský triumfální návrat v podobě desky My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky totiž Labutě brzy navážou dalším albem - Swans už podle aktuálních zpráv dokončili první část nahrávání své nové, zatím bezejmenné desky, která vzniká v berlínském Studiu P4 a také proslulém studiu kapely Einstürzende Neubauten Andere Bausteller. Natáčení bude pokračovat na začátku října, až kapela skončí své letošní turné, přičemž album samotné by mělo na značce Young God vyjít zkraje příštího roku. Swans ovšem své fanoušky předem upozorňují na fakt, že nové skladby mají často délku kolem třiceti minut, takže materiál čítající sedm skladeb může mít v úhrnu pěkné dvě a půl hodiny. A aby toho nebylo málo: Michael Gira, který desku osobně produkuje, navíc dává dohromady živák Swans, v němž využívá výhradně záznamy z aktuálně probíhajícího turné. CD zapuštěné v ručně vyrobeném dřevěném obalu - obohaceném o Girovy kresby - by mělo vyjít během října pouze v limitované edici.

Front(wo)manka newyorských dance-rockerů Yeah Yeah Yeahs, Karen O, si po vzoru některých svých kolegů troufla i na náročnější žánr než je indie-popový hit. Umělecká a technologická platforma The Creators Project, - jež podporuje především umělce, kteří se chtějí vyjádřit za pomoci digitálních technologií (mezi nimi byli i např. M.I.A., Interpol nebo Spike Jonze) - bude v Brooklynu pořádat mezi 13. a 16. říjnem sérii speciálních večerů. A právě jejich součástí bude i poněkud záhadný projekt Karen O. Tisková zpráva hovoří o „psycho-opeře“, která má být „útokem na tragické radosti mládí“, ať už to znamená cokoli. Kromě faktu, že akci bude režírovat dramatik Adam Rapp, nejsou známy žádné další podrobnosti, ale pravděpodobně to bude slušný blitzkrieg…

02391299.jpeg

Už loni jsme se v kýbli pozastavovali nad „efektem smůly“ prestižní britské hudební ceny Mercury Music Prize. Citovali jsme Gorillaz, kteří v narážce na následné neúspěchy některých laureátů této ceny odmítli v roce 2001 nominaci se slovy: „bejt nominovaný na tudle cenu bylo jako navěky vláčet mrtvýho albatrosa kolem krku“. Kdo tedy naváže na loňské vítěze ankety The xx? A bude jej čekat zářná kariéra jako Dizzeeho Rascala nebo spíš smutné zapomnění jako talentovanou Speech Debelle?

02258331.jpeg

Nominováni jsou: Adele21 Anna CalviAnna Calvi ElbowBuild A Rocket Boys! Everything EverythingMan Alive GhostpoetPeanut Butter Blues and Melancholy Jam Gwilym SimcockGood Days At Schloss Elmau James BlakeJames Blake Katy BOn A Mission King Creosote & Jon HopkinsDiamond Mine MetronomyThe English RivieraPJ HarveyLet England Shake Tinie TempahDisc-Overy

Spustit audio