Kýbl – zajímavosti z popkulturního světa

23. srpen 2011

Už je tomu pět let, co DJ Shadow vydal poslední regulérní album The Outsider, jehož titul možná do jisté míry vystihoval jeho pozici na současné hudební scéně, alespoň v porovnání s 90. lety.

Letos v květnu ovšem někdejší král instrumentálního hiphopu a abstraktních beatů potvrdil, že má hotové nové album. Jak vyplývá z aktuálních rozhovorů, deska vyjde 27. září, ponese název The Less You Know, The Better, hostovat na ní budou mimo jiné Talib Kweli, Little Dragon, Afrikan Boy nebo Tom Vek a zvukově by měla sahat od temnějších abstraktních ploch přes pop až k psychedelii. Možná, že čím míň toho budeme vědět, tím lépe.

Noel a Liam Gallagherovi, bratři z britské kapely Oasis, pokračují nejen v sólových kariérách, ale i také v sebezesměšňování: jejich domovská kapela už sice (zaplaťpámbu) neexistuje, nicméně její mediální rétorika žije dál. Chlapci si totiž brzy budou vyříkávat své žabomyší spory u soudu, což není nic moc nového: je všeobecně známo, že „bratři jak se patří“ své jalové spory řeší veřejně od poloviny 90. let. Liam (který je v současnosti frontmanem kapely Beady Eye, jež vznikla z exčlenů Oasis) se rozhodl Noelovi pomstít za jeho výrok na červencové tiskovce, na níž Noel představoval svůj sólový debut a řekl, že jejich kapela jednou zrušila koncert, protože měl Liam kocovinu... „Snažil jsem se tento spor vyřešit smírně, ale nezbylo mi nakonec nic jiného než podniknout patřičné právní kroky. Chci jenom omluvu,“ nechal se Liam slyšet v prohlášení. Zmíněná kocovina se tehdy oficiálně jmenovala zánět hrtanu a byla příčinou, proč Oasis v roce 2009 nevystoupili na slavném anglickém V Festivalu. Skupina se rozpadla jen několik dní poté. Noel, který se momentálně věnuje svému projektu Noel Gallagher's High Flying Birds se k žalobě se zatím nevyjádřil. Tak trochu Brother Gallagher's Flying Circus, co říkáte…

V červenci ohlásila americká zpěvačka, muzikantka, spisovatelka a básnířka Patti Smith vydání své retrospektivní kompilace Outside Society. V úhrnu půjde o 18 písní – průřez její tvorbou od roku 1975, kdy vydala své první album Horses – a v obchodech bude k mání od 12. září. Ze zpráv posledních dní je ovšem jasné, že punková legenda se nemíní pouze pasivně ohlížet: spolu s oscarovým scenáristou Johnem Loganem (např. Scorseseho film Letec) začala pracovat na scénáři k filmu, jemuž bude jako předloha sloužit její memoárová kniha Just Kids, která tematicky čerpá ze vztahu zpěvačky s fotografem Robertem Mapplethorpem. V loňském roce za ni Patti Smith získala americké ocenění National Book Award v kategorii Non-Fiction a dlužno dodat, že autorka už pracuje i na jejích knižním pokračování.

00953105.jpeg
Spustit audio