Lament v kořenech Krutonu

28. červenec 2015

V létě se poprvé v českém klubovém prostředí představí velikáni hip hopu The Roots, kteří zahrají 7. srpna v pražském Lucerna Music Baru.

Titulní skladba z jejich alba How I Got Over uvedla další díl Lamentu ale i kvůli hostování Marie Čtveráčkové, řečené MaryC, která se nejrůznějším podobám černé hudby věnuje každé pondělí v pořadu Kruton.

How I Got Over má kořeny ve starém textu černošské básnířky Carolyn Rodgers How I Got Ovah. Ta vedla dlouholetý vnitřní svár mezi svou křesťanskou vírou a aktivismem za lidská práva. Když pak na základě básně vznikla píseň, kterou nejvíce proslavila gospelová písničkářka Mahalia Jackson nebo Aretha Franklin, stala se z ní hymna všech, kteří víru v Boha a boj za lidská práva považují za neoddělitelné části.

The Roots ovšem ve svém podání akcentují náboženství jen letmo. Jejich How I Got Over je především o vyrůstání mladých černochů na ulici, v období hiphopovou scénou nenáviděného prezidentství George W. Bushe a následné naděje v postavě Baracka Obamy.



Mnohé by mohlo překvapit, že si MaryC vybrala slavnou Life On Mars? Davida Bowieho. Píseň, kterou Bowie nejprve napsal coby „Even a Fool Learns to Love“ na zakázku jako text k francouzské písni Comme d'habitude z roku 1967. Bowieho verze nebyla nikdy vydána, ale posléze práva k písni koupil kanadský zpěvák Paul Anka, který ji přejmenoval na My Way. Toto podání posléze proslavil Frank Sinatra. Málokdo by tedy tušil, že Bowieho jímavý lovesong Life On Mars? vznikl původně jako parodie právě na Sinatrovu verzi My Way.



Příběhy k dalším písním, které vybrala MaryC, si poslechněte z našeho Jukeboxu. Její asociace a historky k vybraným skladbám určitě mnohé posluchače Krutonu překvapí.

Playlist:
The Roots – How I Got Over; Album: How I Got Over; Label: Def Jam; 2010; Autor: Trotter, Jenkins, Grenhart, Friedrich; 3:33
Galliano – Leg In The Sea Of History; Album: In Pursuit Of The 13th Note; Label: Universal Music; 1991; Autor: Galliano; 3:47
Michael Franti – Oh My God; Album: Stay Human; Label: Boo Boo Wax; 2001; Autor: Franti, Ramon Lazo; 5:07
David Bowie – Life On Mars; Album: Hunky Dory; Label: RCA; 1971; Autor: Bowie; 3:48
Frank Zappa – Montana; Album: Over-Nite Sensation; Label: DiscReet; 1973; Autor: Frank Zappa; 6:29
King Britt – The Sound (feat. Cherrywine); Album: Adventures In Lo-Fi; Label: Rapster Records; 2003; Autor: King Brit, Ishmael Butterfly Butler; 2:59
Serengeti – Shazam;Album: Kenny Dennis EP; Label: Anticon; 2012; Autor: Serengeti; 2:23
fLako – I Want You feat. Dirg Gerner; Album: The Heart; Label: Tokyo Dawn Records; 2009; Autor: fLako; 2:50

autor: Tomáš Turek
Spustit audio