Land of Kush - post rock s egyptskými kořeny

14. březen 2009

Montreal v současné době nabízí nepřeberné množství zajímavých hudebních projektů. Desítky muzikantů z tohoto frankofonního království spojily síly pod taktovkou Sama Shalabiho, aby přinesly indie rockovou verzi egyptských orchestrů ze šedesátých let minulého století v projektu Land of Kush. Zní to šíleně?

Kanaďan Sam Shalabi je na indie scéně nepřehlédnutelnou figurou. Své psychedelické úlety, ať už v sólové nebo kapelní verzi ('Gypt Gore, Balai Mécanique, Molasses nebo Shalabi Effect), obtěžkává řádnou porcí industriálu, folku a čisté improvizace. Z davu příbuzných ho ale nejvíce vyčleňují world music spády dopravující ho nejčastěji na Blízký východ nebo do oblasti severní Afriky.

Ve svém novém projektu Land of Kush tento prvek svého rukopisu dvakrát podtrhnul a stvořil tematickou desku ovoněnou milovaným Egyptem, konkrétně osobou Gamála Násira, prvního prezidenta této starobylé země s dnes již proslavenými mnohohlavými orchestry charakteristického soundu. Podle tohoto vzoru sestavil cca třicetihlavý ansámbl zahrnující les smyčců, dechy, masivní perkusivní jednotku, pár inženýrů za elektronikou všeho druhu, kytaristy, hostující zpěváky a samozřejmě jeho samotného s milovanou arabskou loutnou oud.

00881132.jpeg

Z požehnané diskografie, kterou tento montrealský indie freak vyprodukoval, je album Against The Day jasně nejambicióznější. Pět delších kompozic kopíruje kapitoly stejnojmenné (zatím poslední) novely od Thomase Pynchona. Z obrovského bublajícího kotle montrealské indie smetánky nakonec vyplavalo pět masivních chodů o celkové délce necelých šedesáti minut. Hudby, která je stejně tak výsledkem Samiho kosmopolitních vizí jako společného jamování desítek muzikantů ze všech kapel, které v této quebecké enklávě něco znamenají.

00881147.jpeg

Už jsme to tu jednou měli díky Godspeed You! Black Emperor. Nacpané jeviště u dnes spící legendy žilo čistým post rockem. To ale u Land Of Kush neplatí. Post rock je pouze výchozím bodem a dál se těleso vydává směrem do hutně ambientních, vypjatých i progresivně psychodelických world music vod. Jasně tak odráží dnešní roztříštěnost hudební scény, která se hrne všemi směry a ještě do toho rotuje okolo vlastní osy. Takto ambiciózní projekt potřeboval jasnou vizi, kterou Shalabi evidentně kultivoval delší dobu. Strhující debut Against The Day je dobrou vizitkou Montrealu. Města, které - slovy Efrima Menucka z A Silver Mt. Zion - je oázou v jinak nehostinné domovině.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio