Lewis Trondheim a Bryan Talbot vrcholem Komiksfestu

10. listopad 2008

V sobotu vyvrcholil třetí ročník Komiksfestu celodenní přehlídkou v pražském NoD. Návštěvníci se mohli setkat s komiksovými autory, nakoupit knížky, shlédnout filmové projekce či ochutnávky z nových komiksů, nechat si vyrobit zakázkové tričko nebo se zúčastnit přednášek světových hvězd komiksu, kterými byli Francouz Lewis Trondheim a Brit Bryan Talbot.

Zaplněné prostory klubu NoD musely přesvědčit i ty největší antikomiksové skeptiky, že tento hraniční žánr má i u nás své přesvědčené fanoušky. A že - ačkoli za zbytkem světa pořád ještě o pár let pokulháváme - je jich dost. Lákadel byla řada - výstava, setkání s autory, komiksové stánky, projekce animovaných filmů. A samozřejmě účast dvou hvězd světového formátu: francouzského šprýmaře Lewise Trondheima a britského tvůrce Bryana Talbota, který je označován za jednoho ze zakladatelů grafického románu, tedy seriózního komiksu pro dospělé čtenáře.

Lewis Trondheim zahájil svou besedu netradičně z podlahy sálu, kam se sesul údajně vyčerpán kreslením obrázků během odpoledne, a počastoval posluchače ironickými poznámkami o vlastní tvorbě i několika speciálními komiksovými vtipy. Bryan Talbot, který na Komiksfest přijel u příležitosti českého vydání dnes už legendární knihy Pohádka o zlobivé kryse, nás zase nechal nahlédnout do své tvůrčí kuchyně. Na konkrétních příkladech demonstroval svou pečlivou přípravu pro vlastní práci na Zlobivé kryse: fotografování prostředí, které pak věrně překreslil, či hledání modelů pro své postavy. Poodhalil i své kompoziční triky - například rytmizaci příběhu pomocí různých variant členění stránek do panelů nebo roli řečových bublin pro vedení pozornosti čtenáře.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Bryanem Talbotem

00812769.jpeg

Oficiální program zakončilo vyhlašování a předávání cen Muriel, pojmenovaných podle postavy z komiksu Káji Saudka. Mezi dalšími vítězi v celkem deseti kategoriích si dvě ceny Muriel za nejlepší původní scénář a za nejlepší původní kresbu odnesl Jiří Grus za druhý díl série Voleman. Kategorii nejlepší původní česká kniha vyhrál Jaromír 99 s komiksem Bomber. Do síně slávy byl uveden devětasedmdesátiletý Vlastislav Toman, jeden ze zakladatelů časopisu ABC.

autor: Robert Candra
Spustit audio