Libyjská detenční centra jsou peklem na zemi, říká Tomáš Bendl z Lékařů bez hranic

7. srpen 2019

Lékaři bez hranic po osmi měsících obnovují záchranné a pátrací operace ve Středozemním moři, tentokrát na lodi Ocean Viking plující pod norskou vlajkou. Uprchlíci míří z Afriky do Evropy přes libyjská detenční centra, která ti, kdo je zažili či viděli, popisují jako peklo na zemi. „Centrální oblast Středozemního moře je navíc aktuálně nejsmrtelnější uprchlickou trasou na světě,“ dodává vedoucí komunikačního oddělení české kanceláře Lékařů bez hranic Tomáš Bendl.

„Záchranné operace obnovujeme, protože na této trase za letošní rok zemřelo už přes 570 lidí. A to jsou jenom ti, o kterých víme z dat od Mezinárodní organizace pro migraci. Skutečná čísla budou ještě daleko vyšší,“ vysvětluje Bendl. „Podle dat z Úřadu OSN pro uprchlíky utonul v roce 2016 každý 73. uprchlík, aktuálně za letošní rok je to každý 55., přestože celkový počet lidí, kteří se snaží překročit moře, je nejnižší za posledních pět let a snižuje se kontinuálně,“ zdůrazňuje Jitka Kosíková, která má za sebou osm misí za Lékaře bez hranic, včetně jedné ve Středozemním moři a dvou v Jižním Súdánu. Záchranné operace by sice podle mezinárodního humanitárního práva měly být primárně v gesci států toho regionu, ale tyto země záchranné operace v podstatě neprovozují od roku 2014, kdy Itálie ukončila záchrannou operaci Mare Nostrum.

Jitka Kosíková a Tomáš Bendl

Každodenní podmínky v libyjských detenčních centrech jsou podle očitých svědků peklem na zemi. „Je to šílené, lidé se odtamtud budou vždycky snažit utéct bez ohledu na to, co je čeká kdekoliv jinde. Jsou ve stavu totální nouze a nic je nezastaví před tím, aby se pro své rodiny nepokusili najít a získat alespoň nějakou šanci na bezpečí,“ vysvětluje Tomáš Bendl. Zeměmi, jako je Somálsko, Eritrea nebo právě Jižní Súdán, zmítají složité politické krize, na které neexistuje humanitární řešení. „Záchranné operace nejsou řešením tamější situace, což my ani netvrdíme, naše pomoc je krizovým opatřením pro to, aby lidé neumírali,“ zdůrazňuje Bendl, podle kterého je řešení politických problémů otázkou rozvojové spolupráce a mezinárodních vztahů. „Je potřeba, aby to ve spolupráci s místními komunitami řešily organizace typu OSN nebo bilaterální vztahy mezi státy.“

Jak probíhají záchranné operace ve Středozemním moři? Kolik posádek má loď Ocean Viking a proč pluje pod norskou vlajkou? V čem se zlepšila situace v Jižním Súdánu od roku 2015? A jaká je aktuální situace v uprchlických táborech v Řecku? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.