Lidé si víc hlídají osobní vesmírky, ploty rostou. Postřehy umělkyně Veroniky Zapletalové o chatařství

14. září 2022

Veronika Zapletalová je sochařka, fotografka a malířka. Poslední léto strávila na venkově a malovala chalupy a chaty. Za značné pozornosti kolemjdoucích. „Úplně každý, kdo šel kolem, se zastavil a řekl: ‚Jé to je hezký namalujete mi taky můj dům? Mně ještě zbyla barva',“ směje se umělkyně. V Bourání probereme vtipné historky z vesnice i venkovskou výstavbu.

Zavzpomínali jsme i na Veroniky starší projekt o venkově, fotografickou knihu Chatařství, kde zachytila stovky českých chat z různých dob. Většina z nich prý v posledních letech zmizela. Co se s nimi stalo? Zmizelo i české kutilství? A jak se proměnilo chatařství v Česku?

Veronika Zapletalová bydlí kousek od zámku Veleslavín. Areál zámeckého parku je ovšem zavřený za vysokou zdí, kam nikdo nesmí. Veronika a spolek Hradní potok chce, aby se zámecký park otevřel veřejnosti a do místa se vrátil život a kultura. Na konci září bude možné zámek navštívit během Dne architektury. Bude to však jen pro omezený počet lidí a jen dva dny. Povede se, aby byl areál volně přístupný pro všechny? Co všechno se má stavět kolem? A jaké to je, žít na místě, které je v obležení developerů?

Veronika je také autorkou velké malby na zdi u výstupu z metra Bořislavka. Co na ní je? K čemu je dobré malovat ve městě po zdech? A proč je vůbec dobré malovat? Veronice to každopádně pomáhá soustředit se, zpomalit a odpočinout si od fotografií. „Nejradši bych jen seděla v křoví a malovala,“ směje se.

Poslechněte si celý rozhovor s umělkyní Veronikou Zapletalovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.