Lightning Glove: Post-ravem to začalo, teď chceme najít v elektronice punk

11. leden 2019

Lightning Glove vydali v loňském roce desku Irrelevant Dreams u labelu Nona Records, na které pokračují v experimentování s hlukovou elektronikou. Škatulkou post-rave si na sebe trojice v minulosti trochu upletla bič, ale kdo tenhle projekt zažije především naživo, bude mít o skutečném žánrovém zařazení daleko jasnější představu. 

„Na poslední desce už je to spíš způsob, jak znovu vynalézt relativně agresivní údernou hudbu s vokálem a elektronikou,“ vysvětlují dvě třetiny kapely, bratři Bělíčkové, a jedním dechem dodávají, že důležitým prvkem je pro ně především experimentování.

Jaký mají Lightning Glove názor na showcaseové festivaly typu Eurosonic a platformu SHAPE? „Eurosonic bychom nechtěli od základu zpochybňovat, i takové soutěže dokážou vytáhnout do mainstreamu zajímavé projekty, i když většinou s tou v uvozovkách experimentální scénou mají pramálo společného.“ Do finálního výběru aktuálního ročníku platformy SHAPE se nakonec kapela neprobojovala, ale chybělo prý málo. „Dostali jsme se do druhého kola, a jak jsme se dozvěděli od jednoho festivalového pořadatele z Marseille, který nás tam chtěl pozvat, bylo to ve finále jen o kousek.“

Na stejném festivalu vystoupili v loňském roce mimo jiné bristolští Giant Swan, se kterými si Lightning Glove zahráli v jejich domovině už v roce 2014 během turné po Británii s GNOD. „Byla to bývalá policejní stanice přestavěná na klub a vazební cely zase na zkušebny,“ vzpomínají bratři.

Spolupráce s GNOD a Giant Swan pokračuje i v roce 2019, tentokrát po remixové stránce. „Připravujeme EPčko se dvěma novými skladbami, kde by se měly objevit i nějaké remixy, jeden už máme hotový od člena GNOD, který si sólově říká Dwellings, a chceme oslovit právě i Giant Swan,“ prozrazují Lightning Glove a dodávají, že oba nové tracky už budou hrát i na koncertech.

Jaký mají Lightning Glove názor na českou hudební infrastrukturu a co si myslí o cenách typu Vinyla? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.