Lil B: Právě se mi podařilo políbit své vlastní čelo

28. září 2010

„Jediný skutečný spasitel rapu!“ „Nová vývojová fáze hip hopu!“ To jsou věty, kterými novináři častují kalifornského rappera Lil B a jeho surreálné monology na pozadí ambientního bublání. Tenhle chlapík s nimi už nějaký čas krmí webovou stránku a portály jako YouTube a MySpace.

Na internetu si už Lil B vybudoval celkem slušný kult, album Rain in England je ale prvním pokusem, jak vystoupit z virtuálního světa do toho našeho. A vlastně není zase tak překvapivé, že deska vychází na značce Weird Forest Records, u níž natáčí třeba noiseoví Yellow Swans nebo Grouper.

Kdo sledoval jeho kariéru na internetu, asi nebude deskou moc překvapen – některé skladby jsou variacemi na již zveřejněné věci. Předpokládejme ale, že pro většinu posluchačů to bude premiérový zážitek. A šok. Jeho „based“ litanie mnohem více než běžný rap připomínají šíleného pastora jakési bláznivé církve, jehož kázání se trochu zvrtlo. Proud volných asociací na témata, jako je zrození, smrt či rodina, je impozantní, občas to vypadá, jako kdyby se Lil B octnul na hraně jazyka, který drží náš svět pohromadě, a nakoukl do světa šílenství. Kdo by řekl, že ještě před lety atakoval americkou Top 40 jako člen kalifornské hiphopové party The Pack s minimalistickým hitem Vans o svých teniskách.

02149111.jpeg

Pokud ale neposloucháte texty, jsou glosolálie Lil B vlastně docela monotónní a skladby splývají jedna do druhé. Moc k tomu nepomáhají ani nepříliš invenční podklady, které mají být psychedelicky vyzývavé, ale často sklouznou do pouhého new age kýče. Co je ale na Rain In England nejradikálnějším gestem, je samotný fakt, že Lil B dobrovolně opustil svatý grál hip hopu – tedy beat. Rapový surrealista možná skutečně otevřel dosud zavřené dveře a vydal se jimi do volné krajiny.



Internetový portál Boomkat popisuje Rain In England jako nejvíce polarizující album letošního roku, jako desku, kterou budete buď nenávidět, nebo milovat. Asi vám neřeknu, jestli je Lil B génius nebo šílenec, a dost možná je obojí. Bylo by k vaší škodě ignorovat chlapíka, který se vší vážností pronáší věty jako Ó můj bože, právě se mi podařilo políbit své vlastní čelo.

Lil B – Rain In England (Weird Forest Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio