Manželé na stará rocková kolena

10. listopad 2010

Skupina Manželé se proslavila především prvním tuzemským rapovým albem Je to vono (Jižák), i když rap byl pro zpěváka a kytaristu Lesíka Hajdovského jen vybočením jeho písničkářské tradice. Výběr toho nejlepšího z frontmanova rockového zpěvníku v současných aranžích přináší deska Napodzim. Jak fungují písničky, z nichž některé mají na svém hřbetu už tři křížky, vám prozradí hudební redaktor Pavel Zelinka.

Alexandr Lesík Hajdovský, skladatel a multiinstrumentalista, se na scéně pohybuje už od sedmdesátých let. Sám vytvořil spoustu projektů, působil v mnoha dnes již legendárních souborech a kapelách, jako jsou Extempore, Švehlík, F.O.K. nebo Stehlík. Nejvíce ale zabodoval se svým projektem Manželé, který připravil před šestadvaceti lety první domácí hiphopovou desku Je to vono. Spíše než vášnivý rapper je hrdý obyvatel pražského Jižního Města citlivý písničkář, který s věrným spolupracovníkem Miroslavem Gärtnerem připravil hned celou řadu kazetových alb. Výběr toho nejlepšího z nehiphopové historie dvojice v nových aranžích za přispění ne manželek, ale potomků hlavních protagonistů nedávno vyšel na albu Napodzim.

Nové album Manželů je přehlídkou nejlepších rockových skladeb Lesíka Hajdovského od konce sedmdesátých let do současnosti. Najdeme zde nové verze písní z repertoáru „předManželských“ skupin (F.O.K., Marno Union), předělávky skladeb z vůbec první kazety skupiny a také několik skladeb zcela nových. Napodzim výrazným způsobem ovlivnila nová krev v řadách kapely. Není to pouze kytarista Jan Hradec, ale i potomci obou frontmanů – Alexandr Hajdovský ml. a Magda Gärtnerová. Co to znamená ve výsledku?

01001195.jpeg

Manželé nikdy nebyli rockovější, což některým písním prospělo, jiným zase uškodilo. Šestici se povedly především tracky ve středním tempu a balady, které tentokrát dostaly až pinkfloydovsky epický rozměr. Horší to už je s rychlejšími vypalovačkami, z nichž především Neměj na mě řeči má nepříjemnou hardrockově tancovačkovou příchuť.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Mirkem Gärtnerem (Manželé) a s spřízněnou kapelou Arogance

Celkově ale musím hodnotit desku – v porovnání s deset let starým CD Namaž mi, Miruš – jako jasný pokrok kupředu. Pokud mám být ale upřímný, nejlepší by bylo místo pár slabších kousků Napodzim zasadit do mozaiky několik ukázek dnešních verzí legendárních rapových vypalovaček z kazety Je to vono, které mají v současném rockovém provedení neskutečný náboj.

Nové album Napodzim pokřtili Manželé 15. října v KC Zahrada a zůstali tak věrni "Jižáku".

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio