Marek Holeček: 3x1 = Nepál-Pákistán-Antarktida

5. květen 2013

Známý český horolezec Mára Holeček zahájil letošní trojexpedici Nepál-Pákistán-Antarktida.

Právě v době vysílání se ve dvojici se Zdeňkem Hrubým pokoušel o prvovýstup na nepálský Talung. Poslední předodjezdový rozhovor o svých letošních ambiciozních plánech (samé světové prvovýstupy!) věnoval právě cestovatelskému a outdoorovému magazínu Radia Wave Casablanca.

Fáze 1
Cílem expedice je východní Himálaj, kde na hranici s Indií v těsné blízkosti Kančendžengy je sedmitisícovka Talung, která má dosud nikdy neprostoupený severozápadní pilíř. Jde o expedici alpským stylem bez výškových nosičů a kyslíku.

Fáze 2
Na pákistánské osmitisícovce Gašerbrum I. (8068 metrů) Zdeněk Hrubý a Marek Holeček v roce 2009 nedokončili prvovýstup jihozápadní stěnou. Letos se o něj pokusí znovu. Pokud by uspěli, zapsali by po více než 20 letech do historie horolezectví český prvovýstup na osmitisícovku.

02101558.jpeg

Fáze 3
Půjde o pokus o prvovýstup na Mount Foster na ostrově Smith Island v Antarktidě, který má nadmořskou výškou jen 2105 metrů, ale expediční charakter akce dává výstupu nejen šanci na světové prvenství, ale taky pořádnou porci očekávatelného dobrodružství.

Facebook pořadu Casablanca


View Mára Holeček in a larger map
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka