Marek Turňa: Čtěme i opomíjené literatury

18. listopad 2013

Marek Turňa je majitel nakladatelství Kniha Zlín, které úspěšně funguje téměř deset let a do Česka uvedlo například knihy Jo Nesba. Kromě bestsellerů ale vydává i ekonomicky nerentabilní poezii nebo knihy lokálních autorů a snaží se upozorňovat i na kvalitní, i když opomíjené spisovatele třeba z východní Evropy.

„Zdálo se mi, že už jsem v Londýně všechno udělal,“ vysvětluje Marek Turňa, proč opustil zaměstnání v ekonomické branži a vrátil se do Zlína, kde posléze založil nakladatelství. Jak hledá autory a jaká je cesta od rukopisu k hotové knize na pultech? Proč je zvlášť hrdý na knihu Skleněný pokoj Simona Mawera? Jaký je český knižní trh ve srovnání se zahraničím a v čem se liší čtenářské návyky Čechů třeba od Američanů? Mezi koho a jak se dělí peníze z prodeje knih? A proč jsou podle něj čeští spisovatelé ješitnější než jejich kolegové v jiných zemích? Dozvíte se v rozhovoru s Markem Turňou.

Rodák ze slovenského Lučence po studiích na VŠE pracoval v Londýně jako investiční poradce, po návratu do Zlína v roce 2004 založil nakladatelství Kniha Zlín a zároveň pracoval jako ředitel mezinárodních vztahů Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. V roce 2006 stál u zrodu slovenské literární ceny Anasoft Litera.

autoři: Robert Candra , Martin Melichar
Spustit audio