Mark Linkous (1962 - 2010)

8. březen 2010

Rok 2010 na sebe už odpočátku upozorňuje způsobem, který se fanouškům nezávislé hudební scény věru nemůže zamlouvat. Poté, co nečekaně zemřel punkový výtržník Jay Reatard (13. ledna) a boji s rakovinou podlehla americká zpěvačka Lhasa de Sela (hned 1. ledna), je tu sebevražda jedné z výrazných indie figur posledních let - Marka Linkouse, známého jako Sparklehorse.

Kariéra amerického písničkáře sahá až do 80. let, kdy Linkous spoluzaložil kapelu Dancing Hood, nicméně o svých kvalitách přesvědčil až debutem Vivadixiesubmarinetransmissionplot, natočeným už pod pseudonymem Sparklehorse. Po nich vydal ještě tři ceněná alba, na nichž pěstoval svou vizi experimentálního blues (Good Morning Spider, It's Wonderful Life, Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain). Jeho posledními autorskými činy zůstanou společná deska s producentem Danger Mousem Dark Night of the Soul, která jako by vystihoval rozpoložení, v němž se Linkous poslední dobou zřejmě nacházel a kolaborace s elektronikem Fenneszem (In The Fishtank).
Sparklehorse se zavedl rovněž jako producent a dlouhodobý propagátor tvorby písničkářského outsidera Daniela Johnstona.

Linkous si se smrtí zahrával už v polovině 90. let: na turné s Radiohead jej v roce 1996 našli předávkovaného surovou kombinací alkoholu, antidepresiv a Valia. Jiskra naděje, že by se Linkousův život mohl časem stabilizovat, zhasla definitivně tuto sobotu 6. března.

01107869.jpeg
Spustit audio