Matmos a Zavoloka na Stimulu

14. květen 2008

Matmos jsou jedni z těch větších samplovačů, i když budeme-li upřímní, pořád jsou známí hlavně těm, kdo si pozorně čtou booklety a hledají články o deskách, co se jim líbí. 18. června 2008 vystoupí Matmos v divadle Archa na dalším večeru průběžného festivalu Stimul.

Říct, že Matmos zná každý, protože často spolupracovali s Björk, kterou znají všichni, to by bylo hrubé zjednodušení. Matmos se přitom velmi zásadně podíleli producentsky na jejích dvou nejšílenějších deskách Medúlla a Vespertine a nejednou ji remixovali. Ostatně ve studiu podpírali ještě další slavná jména, například Antony And The Johnson.

00715883.jpeg

Každopádně to, co bylo na jejich sólové tvorbě vždy nejdůležitější, to byl jejich zájem o to, odkud zvuky pocházejí. Natočit desku s názvem A Chance to Cut is a Chance to Cure a vystavět ji ze zvuků nahraných na plastické chirurgii, to je sice fajn nápad. Na druhou stranu po desítkách příběhů o tom, jak někdo vysamploval dámskou kabelku nebo kostku ledu, už jeden tuší, že prvotní nápad a koncept ještě zdaleka není zárukou zábavy a nějakého silného uměleckého a citového zážitku. A to je právě na Matmos tak příjemné, že dokáží celou věc dotáhnout do konce a převést skrumáž zvuků přes oranici chaosu až na pole krásné hudby. Což dokázali i na svém politickém albu The Civil War, kde samplovali zase v muzeu války Severu proti Jihu.

Těmto příjemně hravým a skoro registrovaným Američanům ze San Franciska bude navíc toho večera předskakovat kyjevská Zavoloka. Pokud vám její jméno nic neříká a potřebujete ji učinit nějak přitažlivou pomocí zvučného jména, tak vězte, že spolupracovala třeba s AGF. Sama o sobě pak pracuje na konceptuálním čtyřalbu, kterým chce postihnout všechny čtyři základní elementy. Zatím stihla pomocí glitchů a přírodních samplů ztvárnit jenom vzduch.

Ve středu 18. června bude to vše k vidění a slyšení v rámci Stimulu v divadle Archa.

Spustit audio