Matyáš Chochola: Trendy jsou super, jestli to někdo nemá rád, ať zaleze tam, odkud vylezl

12. listopad 2016

„Upřímnost, děvče, je hezkej termín, ale je to čistej kalkul. Lebky byly trendy, už nejsou. To mi došlo. Tak si říkám, všichni s tím internetem pořád viklaj sem a tam, tak se do toho taky opřu, třeba to jednou vylomíme z pantů,“ glosuje Matyáš narážku na trendy a posun jeho vizuálního jazyka. Protože „když vypadáš moc současně, je to ošemetný“.

Pokud byste ve Veletržním paláci na skupinové výstavě nominovaných umělců na Cenu Jindřicha Chalupeckého nedošli až na úplný konec a po schodech nahoru, mohli byste minout prostorově nejnáročnější část Matyáše Chocholy. „To, že je to největší, není o tom, že bych potřeboval nejvíc místa, abych se předvedl, ale šlo o ten projekt, měl takový rozměr. Nechtěl jsem se limitovat, a přináší to i otázky, jak prezentace mají být oddělené a jestli jsou možné výjimky,“ komentuje skupinovou výstavu Matyáš.

Podívejte se i na rozhovor s Katarínou Hládekovou nebo Alešem Čermákem.

Subverzivní machismus obsažený v instalaci díky tuningovým videím nebo pole dance tanečnicím Matyáš vnímá jako součást aktuálního dialogu o feminismu a současné podobě maskulinity. Podobně expresivní je i ohořelá troska auta, která celou Chocholovu sekci uvádí. „Nedávno jsem výstavou někoho provázel a napadlo mě, že to ohořelé auto je alegorie Fausta. Středověk a baroko, rozteklé auto má nádherné tvarosloví. Fascinuje mě instrumentální krása nového vozu, která se promění ve shluk náhodných věcí. Je tam obrovská energie,“ pokračuje Matyáš o své instalaci.

Sochař, performer, hudebník a tolik dalších mediálních odboček se nabízí při popisu autora, který se za posledních několik let citelně posunul směrem do profesionální sféry umění. Oblíbeným médiem je podle jeho slov život a vedle komunitních projektů nebo taichi se aktuálně zajímá třeba o kickbox a rap. „Teď jsem začal dělat hip hop, i když jsem samozřejmě špatnej, a na tom je to postavený,“ zve Matyáš na svůj koncert 15. 11. do studia Prototyp v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.