ME/CFS – chronický únavový syndrom

16. srpen 2011

V dalším Klystýru propláchneme onemocnění, kterým trpí statisíce lidí po celém světě, v České republice to je podle odhadů 40 000 pacientů.

Takzvaný chronický únavový syndrom neboli ME/CFS je velmi vážné onemocnění, které se komplikovaně diagnostikuje. Pacienti proto končí v ordinacích praktických lékařů s nálepkou hypochondrů nebo psychicky nemocných. Lidé trpící únavovým syndromem ale prožívají nepřetržitou přítomnou únavu, která vůbec neodpovídá vynaložené fyzické námaze. U těžce postižených pacientů pak může dojít k naprostému vyčerpání a dlouhodobému upoutání na lůžko. Jak se žije s únavovým syndromem v zemi, kde toto onemocnění oficiálně prakticky neexistuje?

autor: Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.