Melt! slaví patnáct let

30. květen 2012

Jubilejní patnáctý ročník Melt!u se letos znovu uskuteční v Železném Městě, o kterém už bylo v minulých letech napsáno vše potřebné a podstatné.

O víkendu mezi 13. a15. červencem se do prostoru poloostrova Ferropolis opět vměstná na 20 000 indietroniky chtivých návštěvníků, pro které letos organizátoři zase přichystali na stovku účinkujících. I počet stageí zůstává s číslem pět nezměněný. Podobnou jistotou je také samotný line-up, jehož kvalitu letos fanoušci Melt!u zaslouženě ocenili vyprodáním festivalu rekordní dva měsíce před jeho zahájením. A jak tedy vypadá alespoň částečný seznam letošních vystupujících?

Mezi ta nejvěhlasnější jména určitě patří Bloc Party, Rufus Wainwright, The Rapture, Gossip nebo trojitý zářez z Francie: Laurent Garnier, Justice a M83. Pokud milujete Lanu Del Ray, není co řešit – blíž než ve Ferropoli ji letos českým hranicím zřejmě neuvidíte. Podobně se to má i s novou AV show warpovského Squarepushera k aktuální desce Ufabulum nebo brooklynským triem Yeasayer, které během léta v Evropě odehraje slovy pár koncertů. Loňský, kvůli nemoci hlavního aktéra nakonec bohužel zrušený koncert letos přijede nahradit Ben Drew aka Plan B, což potěší o to víc, že už dojde k představení nové desky, která by měla pod názvem Ill Manors oficiálně vyjít hned v pondělí po skončení festivalu, tedy 16. července.

02102435.jpeg

Kapitolou samou o sobě je oblíbená beach stage, již letos kurátoruje duo Modeselektor, které už je na Melt!u poslední roky také jako doma. Bezpochyby skvělý party time na pláži jezera Gremminer zařídí během páteční a sobotní noci mimo jiné Mouse On Mars, Hudson Mohawke, Gaslamp Killer, Lazer Sword, Araabmuzik, Floating Points, Rustie, Shed, Phon.o, Dan Snaith aka Caribou a také Zola Jesus, aby bylo alespoň minimální genderové vyváženosti učiněno zadost. Nicméně o zaručenou taneční (nejen sobotní) horečku se na ostatních stageích určitě postarají i Richie Hawtin, Matias Aguayo, John Talabot, Benga, Jacques Lu Cont, který slavil v 90. letech úspěch pod aliasem Les Rythmes Digitales, nebo Monkey Maffia.

Veškeré informace jsou samozřejmě k dispozici na oficiálním webu www.meltfestival.de. Pokud se letos z jakéhokoliv důvodu na Melt! nechystáte, alespoň malou útěchou vám může být fakt, že tak jako v minulých letech i tentokrát vysílání Radia Wave během třetího červencového víkendu neminou živé telefonáty přímo ze Železného Města a následovat samozřejmě bude i report z celého festivalu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.