Metal i cimbálovka. Staňu Valáška udržuje práce zvukaře stále mladého

„S kapelama jsme se učili i my,“ vzpomíná na roky na přelomu milénia Stanislav Valášek, který byl tehdy u boomu vydavatelství Redblack, které chrlilo vrcholné desky kapel jako Silent Stream of Godless Elegy, Dying Passion anebo Root, jejichž zvuk vznikal často pod Valáškovým dohledem. Stejně jako desítky dalších alb, která se dneska počítají mezi to nejlepší, co na zdejší scéně tvrdých kytar kdy vzniklo.

„Bobtná to spíše, co se týče žánrů,“ říká dnes Valášek s odkazem na to, že kromě metalu či rocku nahrává i cimbálovky, k čemuž má blízko nejen díky svému původu i hudební minulosti. Jeho jihomoravské studio Šopa se stalo za ty roky vyhlášeným azylem, který nabízí možná trochu konzervativního zvukového mistra, ale i přátelskou, tvorbě přející atmosféru. „Hudební sluch snad pořád mám,“ říká v nadsázce ke své profesní kvalifikaci šéf jednoho z nejzavedenějších nahrávacích studií u nás.

Nahrávky, za nimiž stojí, by se daly počítat bezmála na stovky – jejich evidenci si ovšem Valášek nedělá, přiznává ale, že dobré dvě třetiny kapel se do Šopy vrací. Nejčastěji Dark Gamballe, vyškovská kapela, která ani po několika dekádách existence neslevuje ze svých nároků na vycizelované nahrávky. „Mám rád živý zvuk,“ říká Valášek s odkazem na producentskou superstar Ricka Rubina – jeho portfolio ale potvrzuje, že stejně dobře zvládá i hudbu kapel, které si potrpí na dokonalou techniku.

Se kterou kapelou spolupracoval nejčastěji? Z jakého důvodu by odmítl muzikanty, kteří by u něj chtěli nahrávat? Poslouchejte Echo se zvukovým mistrem Staňou Valáškem.

PLAYLIST

Six Degrees of Separation – For That Little Girl
Dark Gamballe – Zhasínám
Insania – Stvořitel má tvůrčí krizi
Liveevil – Sky And Nails
Proximity – Wrangler
Luboš Holý – Byla jedna svatba
The Pooh – Sol Nice
Incalm – Ruin

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.