Rychle, zběsile a originálně. Temní metalisté Ador Dorath slibují na novém albu návrat ke kořenům

2. březen 2020

Když v roce 2006 vyhráli žánrového Anděla za album Symbols, byli na pomyslném vrcholu. I v roce 2020 a dvě alba poté ale těšínská kapela Ador Dorath nemá v úmyslu končit. „Do šedesátky to chceme dotáhnout,“ říká její frontman, textař a zpěvák Ivo Doseděl a není v tom cítit nadsázka. A to navzdory tomu, že sám přiznává, že pokud jde o zájem fanoušků, zažila kapela i lepší časy. 

A možná bude i hůř – změny nesou konzervativní metaloví příznivci nedobře a Ador Dorath přestali už před nějakou dobou počítat s ženským hlasem, který jejich hudbu do značné míry definoval.

„Po poslední desce jsme potřebovali vydechnout,“ říká Doseděl s ohledem na šest let starou nahrávku The Very Essence of Fire, na kterou má navázat novinka, jejíž směřování prý vystihuje singl Outspoken – hrubý, jen s mužským vokálem a potvrzující avizovaný návrat ke kořenům žánrů jako death a doom. „Potřebujeme se posunout dál,“ říká dále s tím, že tím tlumočí názor celé kapely – včetně (nejen) služebně nejmladšího člena, bubeníka.

„Někdo hraje ping-pong nebo squash, my chodíme na zkušebnu,“ hodnotí lapidárně skutečnost, že se po více než dvaceti letech na scéně neženou za tím, že by si hudbou vydělávali, jak o tom snili dříve. Že nejeli evropské turné, neberou jako prohru, Ador Dorath se totiž podařilo zdolat jiné mety, jsou například kapelou, která vůbec nejčastěji hrála na festivalu Brutal Assault. A navíc jejich hudba budí dodnes zájem, a to třeba i mezi fanoušky temných žánrů v Latinské Americe. Nového alba bychom se od Ador Dorath měli dočkat ještě letos.

O plánech na novou desku i bohaté historii jedné z nejlepších českých metalových kapel. S frontmanem Ador Dorath mimo jiné i o tom, které metalové žánry je totálně míjí.

PLAYLIST:
Ador Dorath – Master and Margarita
Ador Dorath – Outspoken
At the Gates – Slaughter of the Soul
Gojira – The Art of Dying
Dimmu Borgir – Progenies of the Great Apocalypse
Napalm Death – Logic Ravaged by Brute Force
Devin Townsend – Kingdom

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.