Miloslav Nevrlý: Karpatské hry

3. květen 2012

V neděli 6. a 13. května hostila cestovatelská Casablanka na Radiu Wave legendárního spisovatele, přírodovědce a jednu z nejinspirativnějších figur českého skautského hnutí (které právě slaví 100 let existence) Miloslava Nevrlého.

Autor knih Karpatské hry, Chvály Zadní země, Nejkrásnější sbírka, Kniha o Jizerských horách ad. ve dvou dílech velkého (celkem 100 minutového rozhovoru) odpovídal na otázky spojené s Rumunskem, ale také cestách po českých chráněných a přírodně cenných oblastech, Slovensku, Kavkazu a dalších oblastech.

Nejkrásnější sbírka českých chráněných krajinných území, delta Dunaje, Groznyj a osud „spisovatele krajin“ jako osud drozda brávníka, ptáka, kterého následují čihaři. To jsou některá z témat druhého dílu rozhovoru (vysílání z 13. května 2012), který je méně vázán na Karpatské hry a více na ostatní zážitky a tvorbu Miloslava Nevrlého. Poslechněte si i druhý díl.

Spisovatel, přírodovědec a jedna z nejinspirativnějších figur českého skautského (roverského) hnutí RNDr. Miloslav Nevrlý (aka Náčelník) se narodil 29. října 1933 v Praze. Studoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a specializoval se na vyšší obratlovce na katedře systematické zoologie. V roce 1957 se stal jako promovaný biolog pracovníkem Severočeského muzea v Liberci, kde se usadil. Od roku 1946 je činný také ve skautském hnutí, resp. oddílech TOM, do kterých se Junák transformoval po komunistických zákazech.
Odborné články Miloslav Nevrlý publikoval už od roku 1954. Literární dráhu zahájil povídkou Cestovní zpráva čarodějova učně (1967), která je dostupná v souboru Větrné toulání (2005). Jeho průlomová poetická i naučná Kniha o Jizerských horách (1976) nemá konkurenci v žádném průvodci, ani jiné publikaci o českých pohořích. Jizerských hor a Podještědí se dál týkají také Nevrlého knihy Kryštofovo Údolí – putování časem a krajinou (2005) a Jizerské hory na starých diapozitivech (2011, s Romanem Karpašem, Nakladatelství RK). Kultovní a nejvydávanější Karpatské hry jsou krajinná meditace založená na putováních po rumunských Karpatech, malá kniha o velkých životních radostech (slovy záložky vydání z r. 2002) i poselství: „Čím svobodněji půjdeš, tím lépe. Víc zkusíš, víc prožiješ!“ Podobně útlá Nejkrásnější sbírka (2001) přibližuje poetickým jazykem přírodní krásy chráněných krajinných oblastí a národních parků ČR a Slovenska a Chvály Zadní země (2002) Labské pískovce, resp. České Švýcarsko. Zašlá chuť morušek (2003) se týká Krkonoš. Některé knihy distribuuje Tiskové a distribuční centrum Junáka, nová vydání připravuje především nakladatelství Vestri.
(Medailon vznikl s využitím biografie Kalmanachu, almanachu Klubu autorů Liberecka.)

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.