Mladí arabští aktivisté: Vaše revoluce je pro nás inspirací

12. prosinec 2013

„Jsme v Čechách, abychom se inspirovali průběhem revoluce ve vaší zemi, znalosti z přednášek a workshopů bychom rádi využili v našich domovských zemích,“ přibližuje důvod své návštěvy 22tiletý egyptský student Ahmed Abdelghani.

I on, stejně jako jeho palestinský jmenovec Ahmed Hasna a Liyan Saifi z Jordánska, přijeli na stáž organizovanou Člověkem v tísni. Všichni tři se ve svých zemích, sužovaných politicko-ekonomickou nestabilitou a konflikty, snaží aktivizovat občanskou společnost.

Události kolem Arabského jara ovlivnily situaci ve všech třech zemích. Jak uvedl Ahmed, na první pohled se může zdát, že v oblasti Palestiny nedochází k výrazným změnám. Vnímá ale aktivizaci mladé generace, která ztrácí zábrany a je připravena se čím dál častěji vydávat do ulic. Za skupinu mladých revolucionářů mluví Ahmed z Egypta, kde situace posledních let vyústila v pád prezidenta Mumbáraka, svržení prezidenta Mursího a momentálně je stav takový, že v zemi vládne armáda. „Hlavní dilema mé generace jen teď to, jestli se stávající vládou, která stále představuje určitou formu diktátorského režimu, vyjednávat, nebo naopak ze svých přesvědčení a požadavků neslevovat,“ dodává Ahmed.

Jordánsko je zemí, které se Arabské jaro přímo nedotklo. Přesto je podle Liyan mladá generace těmito událostmi ovlivněná. Je to cítit nejen na univerzitní půdě, ale vzniká třeba i víc street artu a politického umění. Šestimilionová země má ale specifické problémy, často způsobené velkým přívalem uprchlíků ze sousedních zemí, kde zuří konflikty. „V jednom domě spolu žijí Iráčané, Palestinci, Jordánci, Arménci. Ze všech stran neustále slyšíte, že vám uprchlíci berou práci, že se nemůžeme všichni dělit o bohatství země, které prakticky neexistuje, protože Jordánsko je v dluzích atd., atd.. Ale já jsem v tomhle optimistická, věřím, že v dlouhodobém časovém horizontu je Jordánsko schopné se s touto situací vyrovnat a vezme si z ní to lepší,“ reaguje Liyan na otázku, jak se jordánská společnost proměňuje a reaguje na příval uprchlíků.

Jak se žije mladým lidem v zemí, kde je neustále přítomné napětí nebo konflikt? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc i o komunitním rádiu v Alexandrii, které spoluzaložil Ahmed, i o tom, že Ahmed z Palestiny zatím věnoval polovinu svého života práci s mladými lidmi v neziskovce.

Spustit audio