Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Města a jejich lidé, hlas favel a menstruační kalhotky

4. červen 2016

Další programový výběr Radia Wave se bude hodně točit kolem měst – pobudeme mezi pražskými pomníky a v brněnském Cejlu, nakoukneme do kolektivního bydlení v Lipsku, newyorského metra i na pouliční parties v São Paulu. Vlny se totiž dělají všude.

Stav a proměny měst, to, jak se v nich jejich obyvatelům žije, co mají rádi i co je trápí a co s tím dělají – to na Radiu Wave dlouhodobě mapuje pořad Distrikt, jehož archiv rozhodně doporučujeme prostudovat. Tahle důležitá témata ale stojí za to si připomínat častěji. Poslechněte si rozhovor s umělkyní Kateřinou Šedou, která už víc než rok pracuje na neobvyklém průvodci vyloučenou lokalitou kolem brněnské ulice Cejl. Mluví v něm o rasismu, se kterým se setkává čím dál častěji, vysvětluje, proč se na Cejlu těžko pracuje „metodou Rychlých šípů“, a popisuje taky svůj další projekt – pro město Slavutyč vybudované pro dřívější obyvatele okolí Černobylu. Podívejte se s námi taky za inspirací do zahraničí: o historii Lipska a roli DIY aktivit v jeho životě mluví Christian Rost; princip fungování německých kolektivních domů, které představují jiný typ komunitního bydlení než Baugruppe nebo tradiční družstevní domy, vysvětluje Michael Stellmacher.

Veřejnému prostoru se budeme nově věnovat ještě z jiného, specifického úhlu – v nepravidelné rubrice Predátoři a plameňáci budete od nynějška slýchat komentáře sochaře Pavla Karouse na téma umění ve veřejném prostoru. Začněte s jeho recenzí nedávno vydané publikace Manuál monumentu.

Aktuální Deskou týdne Radia Wave bylo třetí album kapely Planety Vzduch je hrob je vzduch. Členové Planet si vždy dávali záležet na tom, aby nepůsobili jako typická mladá kapela, která chce prorazit za každou cenu. Ambice ale Planety přece jen mají, byť výhradně v hudební rovině, a čerstvá (dvoj)deska ukazuje, že rozhodně nejsou malé. „Úplně rozumím tomu, že se trio kolem kytaristy a zpěváka Orla nechtělo zastavit na místě a pojalo plán natočit něco opravdu monumentálního. Bohužel ale trochu přecenilo své schopnosti. Vzduch je hrob je vzduch je nakonec ze všeho nejvíc pomníkem jejich ambicí,“ říká ve své recenzi Karel Veselý a dává Planetám 70 %. „Planety skutečně zní jinak, ale zároveň se zdá, že narazily na limity svébytné poetiky, kvůli níž si je mnozí před lety tak zamilovali,“ přidává názor a pět procent navrch Miloš Hroch.

Limity celý život posouval i Miles Davis. V květnu by se legendární americký trumpetista dožil devadesáti let a v listopadu uplyne čtvrtstoletí od jeho smrti. Výročí připomíná netypický životopisný film Miles Ahead, u jehož příležitosti vyšel soundtrackový výběr jeho největších hitů i album reinterpretací jeho skladeb od klavíristy Roberta Glaspera. O kolekci, která stvrzuje, jak Milesův odkaz funguje mimo klasické hudební škatulky, z nichž se sám snažil vyvléci, se víc dozvíte tady.

02340153.jpeg

Funk carioca, jinak zvaný favela funk, vznikl ve slumech Ria de Janeira na konci 80. let. „Žánr představoval od začátku utopický prostor pro tisíce sociálně vyloučených žijících v drsných podmínkách brazilských favel, který ale zároveň oslavoval specifický ‚sense of place‘,“ píše Sandra D’Angelo v knize Relocating Popular Music v kapitole věnované baile funku. Baile funk je pak podle ní „svébytnou, autentickou reakcí na postmoderní svět populární hudby nárokující si právo vyjadřovat se vlastním, brazilským způsobem“. Baile funk je přímou reakcí na export tehdejšího rapu do Jižní Ameriky, kde našel odezvu jako možnost vyjádření, možnost komunikovat sociální problémy tehdejších chudinských čtvrtí. Do inster typických zvukem miami bassu pak první tzv. funkeiros promlouvali hlasem favel a funk se tak stal výlučným žánrem vyloučených lokalit. Přečtěte si víc o současné vlně baile funku, která z těchto tradic vychází a která otřásá celou Brazílií.

New Yorkem, nebo aspoň jistou částí tamní veřejnosti pro změnu nedávno otřásla reklamní kampaň na kalhotky pro menstruující ženy od mladé firmy Thinx. Nemalý rozruch vzbudila mimo jiné tím, že to do poslední chvíle vypadalo, že nebude schválena komisí, která má na starosti posuzování reklam ve veřejné dopravě v NYC. O kauze, která poukazuje na problémy s detabuizací periody, se víc dozvíte zde.

Nejen v souvislosti se situací autonomního centra Klinika na pražském Žižkově není od věci se podívat na to, jak se můžou podobné komunity úspěšně zapojit do života a rozvoje svých měst. Kolektivu legendárního newyorského kulturního a sociálního centra ABC No Rio, který v bývalém squatu už od roku 1980 pořádá výstavy a punkové koncerty nebo provozuje úctyhodnou fanzinovou knihovnu, se podařilo sehnat peníze na stavbu nové budovy. Ta nahradí stávající cihlový dům a má patřit mezi energeticky nejúspornější stavby v New Yorku.

03639251.jpeg

Radio Wave vám pravidelně přináší i vybrané literární tipy. Aktuálně doporučujeme třeba poslední díl postapokalyptické série Metro od Dmitryho Glukhovského, novou knihu islandského spisovatele Sjóna nebo dvě nové povídkové sbírky tuzemských autorů od nakladatelství Fra. Ke čtení si ale rozhodně pusťte hudbu – nejlíp třeba trojici finalistů naší talentové soutěže Startér. A nezapomeňte jim dát svůj hlas!

autor: Robert Candra
Spustit audio