Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Nové Gilmorky, sex se záhony a nejlepší alba roku

10. prosinec 2016

Minulý týden Radio Wave zhodnotilo návrat seriálu Gilmorova děvčata, věnovali jsme se také bezpečnosti novinářské práce. Dále jsme přinesli zprávu o ekosexuálním hnutí a negativním dopadu výroby mobilních telefonů na životní prostředí. Z kultury jsme nabídli literární klasiku v současné interpretaci – komiksové zpracování Erbenovy Kytice –, recenze na dvě alba, která oživí českou kytarovou scénu, a výběr nejlepších hudebních alb roku 2016.

„Gilmorky“ se vrátily. „Seriál po příchodu ze školy sledovala před deseti lety zřejmě většina holek, kterým je dnes kolem třiceti. Po letošním velkém návratu seriálu, netflixovském rebootu nazvaném A Year in the Life, se zdá, že seriál o matce a dceři z idylického amerického městečka je jedním z nejmilovanějších televizních příběhů poslední doby, a to nejenom pro třicítky. Čtyři nové epizody natočené ve starém známém vesmíru však přinesly i zklamání. Gilmorky zůstaly víceméně stejné, svět mimo Stars Hollow se však za posledních deset let v lecčems změnil. Lidé z roku 2016 dokonce nemají rádi Rory,“ píše ve svém pohledu na nové epizody o Rory a Lorelai Táňa Zabloudilová.

Letošek byl pro novináře jedním z nejnebezpečnějších roků vůbec. Britský časopis Index of Censorship zaznamenal v Evropě a v Rusku 406 útoků na žurnalisty během tří měsíců, z toho 4 skončily smrtí. Čeští novináři ve třetím čtvrtletí žádné napadení, šikanu ani nátlak limitující jejich práci nenahlásili. Dochází k nim však i u nás. „Češi vás spíš pomluví, než by vás likvidovali. Takoví, kteří jsou ochotní vraždit, tu ale také žijí,“ prozradil Hance Biriczové investigativní novinář Janek Kroupa.

03757900.jpeg

Na jaře letošního roku se v Melbournské botanické zahradě otevřely ekosexuální lázně. Návštěvníci si mohli nasadit kondomy velikosti ukazováčku a oplodňovat orchideje, rukama osahat kompostové gloryhole, vyzkoušet mechovou bondage. Pod povrchem dekadentní performance se možná skrývá environmentalistická revoluce. Téma ekosexuálů za vás pečlivě prozkoumal Jonáš Zbořil. Filip Vrlík zase přinesl zprávu o dopadech těžby vzácných kovů, které se používají například pro výrobu mobilních telefonů. Jejich produkce má negativní dopad na životní prostředí a ozbrojené konflikty v Africe. Přečtěte si více o dokumentu „Krev v mobilech“, nizozemském sociálním podniku a možném řešení v podobě modulárních telefonů.

205 let od narození Karla Jaromíra Erbena vychází z rukou dvanácti českých ilustrátorů unikátní komiksové zpracování jeho nejslavnějšího díla – Kytice. O tom, jak probíhala realizace, a o netradičním spojení veršů a soudobého komiksu dorazili do studia Radia Wave povídat autoři Komiksové Kytice Jorik Jakubisko, Delarock a Tomáš Motal.

03757895.jpeg

Česká kytarová scéna zažívá renesanci, a to kvůli dvěma novým deskám. Kapela ROLE přišla s deskou Rána a Jakub Šponer jí dal celých devadesát procent. Album „II“ od Acute Dose zase dostalo od Jakuba procent 80. „Povedené nahrávky zároveň živí naději, že může brzy sebejistě přesáhnout hranice naší země,“ doufá Jakub. Naději na úspěch české hudby v zahraničí živí též projekt Himalayan Dalai Lama. Nové EP s názvem Space vzniklo ve studiích Českého rozhlasu, která byla Himalayan Dalai Lama exkluzivně k dispozici kvůli výhře v soutěži Czeching. Kapela živě představí EP s novými skladbami v pondělí 12. 12. od jedné hodiny v našem studiu a poté se přesune na slavnostní křest.

S blížícím se koncem roku nabízíme tradičně přehled toho nejzajímavějšího, co se v hledáčku Radia Wave objevilo. Začínáme s žebříčkem 10 nejlepších alb roku 2016. První tři příčky obsadili Young Thug, Elysia Crampton a ANOHNI. Atlantskému (t)rapperovi Young Thugovi prý nabídl Bill Gates 9 milionů dolarů, když přestane rapovat (a to není málo). Jestli to je pravda, nebo ne, není podstatné. Pětadvacetiletý Thugger nepřestal. Naopak v době, kdy se už tolik nerozlišuje mezi alby a mixtapes, zrychlil. Letos udělal nespočet featů a vydal 3 nahrávky, z nichž vyčnívá právě mixtape JEFFERY. Podívejte se na celý žebříček, který sestavili Jiří Špičák a Miloš Hroch.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.