Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Pololetní best of, festivaly a pokémoni

18. červenec 2016

Přestože začala doba prázdnin a dovolených, Radio Wave samozřejmě Dělá vlny pořád. V dnešním výběru z programu za uplynulé dva týdny vám nabídneme sadu užitečných tipů na hudbu, knihy nebo seriály, které doporučujeme přibalit na cestu za letními zážitky, podíváme se na aktuální boom chytání pokémonů i na kontroverzní výroky o homosexuálech.

Letní sezona hudebních festivalů jede naplno a Radio Wave je samozřejmě u toho. Mrkněte se na naše reporty a připomeňte si, jak vypadala letošní slovenská Pohoda nebo kutnohorské Creepy Teepee, podle nás svou dramaturgií i atmosférou jednoznačně nejzajímavější tuzemský festival. V zájmu žánrové pestrosti si poslechněte taky rozhovor s Čurbym, duchovním otcem jedinečného svátku tvrdé hudby Obscene Extreme, který probíhá v Trutnově právě v těchto dnech, a nalaďte se i na nadcházející Fluff Fest.

03665475.jpeg

Polovina roku je taky dobrá příležitost k první vlně oblíbených bilancí. Na léto se obzvlášť hodí tipy na kvalitní poslech, četbu a pokoukání, takže prostudujte žebříčky nejlepších letošních alb, knih a seriálů, které jsme pro vás jako inspiraci sestavili v redakci i s odborníky mimo ni.

Ani pokud jste jí sami nepropadli, zaručeně vám v posledních dnech nemohla uniknout mánie lovu pokémonů všude kolem nás. Všechno podstatné, co o ní potřebujete vědět, se pohodlně dozvíte tady – poslechněte si rozhovor s Jardou Möwaldem z magazínu Quest o tom, jestli je hra Pokémon Go opravdu takovou revolucí, jak se zdá, a přečtěte si profil jejího tvůrce Johna Hankeho, který stál i za předchozí úspěšnou hrou využívající tzv. augmentované reality – Ingress. A pokud z nějakého záhadného důvodu vůbec netušíte, co jsou pokémoni, připomeňte si to v textu, který vznikl před časem při příležitosti dvacátého výročí jejich vzniku.

A protože je pouze otázkou času, kdy si i v České republice někdo uvědomí, že počítačové hry jsou velmi dobrý byznys s širokou komunitou, a není daleko doba, kdy bude jejich sledování stejnou samozřejmostí jako sledování jakéhokoliv jiného sportu, podívejte se taky na reportáž z nedávného pražského turnaje ve hře Dota 2. Jestli ale přece jen dáváte přednost fyzičtějším aktivitám, zkuste třeba pole dance. Naše reportérka Jana chytla tyč do vlastních rukou a nohou a odcházela prý sice bolavá, ale usměvavá.

Teď ale na vážnější notu. Svými kontroverzními výroky o homosexuálech zneužívajících děti a přízračné „homo-lobby“ rázně rozčísla okurkovou hladinu poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová. V komentáři Martiny Poliakové si přečtete, v čem je takovéto „rozhodování srdcem“ nebezpečné.

Prázdninový klid rozhodně v poslední době nepanuje ani v berlínské čtvrti Friedrichshain. O průběhu a příčinách tamních nepokojů, které se soustřeďují kolem squatu Rigaer94, se dozvíte tady.

03653368.jpeg

Závěrem vám doporučujeme rozhovor s vlámským dramatikem, spisovatelem a filozofem Pieterem De Buysserem, který se k nám aktuálně vrací s českým překladem knihy Řezači kamene. Ten sice tvrdí, že prožíváme konec éry velkých příběhů, ale my vám přejeme, ať si užijete prázdninové hledání toho vašeho.

autor: Robert Candra
Spustit audio