Na koncertech chceme lidi hudebně obejmout i roztančit, říkají členové domácí kapely Blue Uandi

16. prosinec 2022

Hudební duo Blue Uandi vstoupilo na domácí scénu v loňském roce s debutovým EP 1000 Braids. Letos na něj navázalo dvojicí nových singlů. Jejich tvorba nabízí celou paletu žánrů. „Snažíme se propojit dva světy, klubovou a posluchačskou muziku. Posluchačská je ta snová část, klubová jde víc do těla, je víc fyzická. Tyhle dvě části se snažíme skloubit. Myslím, že lidi jsou často rozděleni právě na tyhle dvě sféry. Baví nás oba tyto světy,” říká hudebník David Machovský.

David a Martin bydlí poslední rok každý v jiném městě. Jak funguje jejich spolupráce na trase Brno–Praha? „Děláme na dálku. Když je potřeba něco nahrát, abych tam fyzicky byl, tak jezdím do Brna kvůli studiu. Ale asi úplně nejlépe nám fungují soustředění. Myslím, že většina muziky vznikla ze základu od jednoho z nás. Základ jsme pak dodělali do konce až společně na extenzivnější session, která trvala několik dní,“ vysvětluje způsob tvůrčí spolupráce Martin Konvička.

Rozlišnost hudebních poloh a žánrů nabízí Blue Uandi také během svých živých vystoupení. „Během živých koncertů dokážeme lidi v jistý moment hudebně obejmout. Tak, že se pohrouží sami do sebe, zaposlouchají se. Ale když přijde moment, že si to chtějí užít, zatančit si, trochu víc se do toho položit, tak je ta příležitost. Ta hudba to nabízí, vytvoří i prostředí jako na party,“ uzavírá Martin.

Kdo podle členů kapely Blue Uandi vydal nejlepší album roku 2022? A jaké mají plány do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Konvičkou a Davidem Machovským.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.