Na LFŠ míří i režisér Strýčka Búnmího

9. červen 2011

Mezi 22. a 31. červencem proběhne v Uherském Hradišti 37. ročník Letní filmové školy. O programu a některých pozvaných hostech už jsme vás ve vysílání Radia Wave částečně informovali před několika měsíci. Aktuální tisková konference pak odhalila další detaily a nově i minimálně jednu velice zajímavou osobnost, které do Uherského Hradiště na filmový svátek dorazí.

Dva velké pojmy světového filmu a zároveň zřejmě nejsilnější taháky letošního ročníku Letní filmové školy - Aki Kaurismäki a Emir Kusturica - svou účast potvrdili už před časem. Pořadatelé teď zveřejnili ještě další výrazné jméno současné kinematografie, které poctí Uherské Hradiště svou návštěvou: je jím thajský režisér Apichatpong Weerasethakul. Z loňského festivalu v Cannes si odnesl Zlatou palmu za snímek Strýček Búnmí, který uvidí i návštěvníci filmové školy.

Programový ředitel festivalu Jan Jílek chce kromě zavedených jmen do Hradiště přitáhnout i mladé progresivní tvůrce. Loni se tak na LFŠ představil argentinský filmař Lisandro Alonso, k jehož rukopisu bývá někdy Weerasethakulova tvorba připodobňována.
Poslechněte si rozhovor s Janem Jílkem a Pavlem Bednaříkem uvnitř pozvánky!

02176219.jpeg

Výběr dalších pozvaných hostů souvisí s tím, že pravidelný cyklus Fokus je tentokrát věnován Rumunsku. Umělecký ředitel festivalu Pavel Bednařík vidí důkaz neoslabené kreativní energie rumunského filmu i v tom, že nikdo ze čtyř nejznámějších představitelů tzv. rumunské nové vlny nemohl do Uherského Hradiště přijet, protože všichni právě natáčejí své aktuální filmové projekty. Z Rumunska tedy dorazí například Andrei Ujica, ceněný režisér dokumentárních filmů mapujících pád komunismu, zástupkyně mladší filmařské generace Ruxandra Zenide nebo herec Andi Vasluianu.

Večery na Míru s Radiem Wave

22. 7. Veronika Mayerová (Modeschau) / Freddy Ruppert (Former Ghosts)
23. 7. Jakub Joshua Johánek (Dubový High) / Petr Míkovec / Teamatique
24. 7. Iva 8bitová (Scanner) / DJ Menšík
25. 7. Floex / Forest & Nikos p.K. (live act & dechové nástroje)
26. 7. Giardis (WavetroniQ) / Sen.Off
27. 7. Blue Black (Drop Out) / Denoir
28. 7. Maceo (Grundfunk) / Craig Duncan (Friday Ripple)
29. 7. Pavel Zelinka / Tomáš Hoyer (Dark Wave)
30. 7. Tomáš Turek (Factory Radia Wave) / Jiří Špičák

23. 7. Slam poetry (22:00 - 23:30)
Bob Hýsek - moderátor / Mirek Kynčl / Zuzana Švierčková / Jan Jílek / Bohdan Bláhovec / Martin Philippi / Monika Serbusová / Honza Kistanov

27. 7. Radio Ivo (22:00 - 23:20)
Johana Švarcová / Petr Marek / Karel Machuča

Podrobnosti o programu hledejte na aktualizovaných stránkách lfs.cz.

autor: Robert Candra
Spustit audio