Nadšenci na Slovensku pracují za instituce. I za cenu sebezničení

7. červenec 2022

Vyjeli jsme tentokrát do Bratislavy na průzkum tamní architektonické scény. Architekti Martin Jančok a Michal Janák ze studia Plural mluví nejen o tom, co mají na Bratislavě rádi, ale i o svých experimentálních vilách.

Michal Janák vyrostl v bratislavské Petržalce, největším sídlišti tehdejšího Československa. Martin Jančok v Bratislavě též dlouho žije a oba tohle město zkoumají a interpretují. Bratislava je rozlohou velká jako Vídeň, ale žije tu jen třetina obyvatel. Michal Janák tento stav definuje jako „souostroví jednotlivých částí.“ „Někde na sebe narážejí, někde mají rozestupy, někde se prolínají,“ doplňuje Martin Jančok.

Architekti Michal Janák a Martin Jančok

Společně jsme mluvili také o experimentální vile Bórik, která se nachází na okraji Žiliny a její návrh pochází právě od ateliéru Plural. Dále jsme v našem povídání rozebrali i budovu Nové synagogy v Žilině od německého architekta Petera Behrense. Jedná se málo známou stavbu, kterou tento slavný architekt postavil před válkou. Po letech nezájmu ji začala opravovat skupina dobrovolníků a samotnou rekonstrukci navrhoval právě architekt Martin Jančok. Dnes slouží jako kulturní centrum a galerie současného umění.

Místo funguje, za což všichni místní nadšence obdivují. Architekti to však vidí trochu jinak. Tomu nadšení předcházela frustrace, že tady chátrá budova od Petera Behrense a město s tím nebylo schopné nic udělat. Ta bezmocnost institucí vede k tomu, že se lidé pouští skoro až do sebevražedných cílů,“ říká Martin Jančok.

Pro dobrovolníky je to ale příliš velká zodpovědnost a spousta práce, často za cenu sebezničení. „Není to návod, jak se to má dělat,“ vzkazuje. Dle jeho slov se ale věci pomalu mění a města i samosprávy jsou více iniciativní a začínají stále častějí spolupracovat s architekty.

Cvernovka

Rozhovor se tentokrát odehrál v centru Nová Cvernovka, což je bývalá škola, kde dnes sídlí desítky architetků a dalších kreativců. Toto alternativní místo mezi pobořenými továrnami jsme v našem povídání samozřejmě nemohli opomenout.

Co je na Bratislavě půvabné? Proč je vila Bórik ze západní strany obalená pletivem? Co to jsou meziprostory? A kdo si v Žilině pořídí vilu, jakou by člověk spíš očekával v Curychu? Nejen o tom v novém díle Bourání. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.