Naše nová deska je zevrubnější analýza lidského neštěstí, říká Adam Krofian z kapely The Atavists

16. leden 2023

„Teď jsme k tomu pojali víc holistický přístup. Už to nejsou jen písničky o neuzavřených vztazích. Je to zevrubnější analýza lidského neštěstí z více úhlů. Popravdě to dost vychází i z pandemické situace. Během prvních dvou lockdownů vznikla většina desky. Dost se to tam odrazilo. Prvně to mělo být EP, pak dvě EP, a nakonec jsme z toho udělali jedno album. Máme radši velké celky,“ říká o nové desce kapely The Atavists hudebník Adam Krofian.

The Atavists je kapela z Hradce Králové, která nabízí kombinaci stoner rocku a surf rocku. V polovině prosince vydala album Prettier Than You. Co hledat za jeho názvem?

„Rád pojmenovávám desky podle nějakého tracku, který na nich je. Písnička Prettier Than You, která to album otevírá, se mi do toho hodila. A pak to vychází ze souher okolností. Původně jsme chtěli, aby ta nahrávka byla hodně popová, vyčištěná, víc klávesová a míň kytarová. A to album je spíš opačné  surové a špinavé. Přišlo mi to jako kontrast. Je to takzvaně ‚hezčí než ty‘ nebo cokoliv si tam posluchač dosadí,“ vysvětluje Krofian.

Přebal nás přenese do ryzích 80. let. Proč vypadá právě takto? „Dělám si archivy originálních fotek a obrázků, které mě zaujmou. Jednou za čas si tam označím věci s tím, že by to byl dobrý cover na album. Ten aktuální obal jsem řešil a vybíral asi měsíc v kuse. A tahle fotka mi přišla jako perfektní synergie s tím, jak ta deska zní, vypráví Adam.

Proč The Atavists postihly změny v sestavě kapely? A jaká je hudební scéna v Hradci Králové? Poslechněte si celý rozhovor s Adamem Krofianem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.