Náv: Humor v našem pojetí black metalu není, nadhled ano

26. srpen 2019

Blackmetalová kapela Náv byla v začátku „nezávazný projekt ze zkušebny“, po více než roce – během kterého přišla původní čtveřice o zpěvačku – se ale můžeme bavit o výrazném zjevení zdejší scény tvrdých kytar. Reakce na debutovou kazetu se zvukomalebným názvem Smrtci jsou nadšené a kapele, jejíž členové pochází spíše z hardcorových koutů scény, se ve sluji nejvíce hnilobného z metalových žánrů může lépe dýchat.

Přestože v samých začátcích hráli hru na anonymitu, indicie, které odklopují jejich debut, dávají jasné signály, odkud vítr vane. Kazetová edice Smrtců vyšla u českobudějovického labelu NAAB, nahrávka vznikala v Low Resolution Studio – a v sestavě najdeme současné či bývalé členy Five Seconds to Leave, Nod Nod, Daerrwin a Noise Cowboys. Bonmot o „black metalu pro neblackmetalisty“ ale tak docela neplatí – Náv si totiž z tradičního žánru berou to opravdu typické a pojímají to s razancí severské zimy.

„Mystičnost kolem black metalu mě fascinovala dlouho, pak se mně začala líbit i muzika,“ říká k zálibě v žánru Ivarg s tím, že výlet na blackmetalové pole znamenal leccos nového pro všechny členy kapely. „Metal poslouchám odjakživa, ale až doteď jsem v žádné metalové kapele nehrál,“ dodává Hrom. Materiál na debut vzniknul rychle a spontánně, tři členové Náv se ve své čerstvé kratochvíli našli. „Už máme hotový materiál na další desku,“ dodávají.

Naživo můžete Náv aktuálně vidět 28. srpna v pražském klubu Underdogs' po boku francouzských mystiků Aluk Todolo. 1. září pak zahrají v Brně na benefičním koncertě spolu s temnými Hexis.

Playlist:
Náv – Eternal Surreal
God Seed – Awake
Oathbreaker – No Rest for the Weary
Anaal Nathrakh – Depravity Favours the Bold
Mayhem – Life Eternal
Satyricon – Phoenix
Dark Funeral – Nail Them to the Cross
Náv – Celestial Doom

autor: Viktor Palák
Spustit audio