Návštěva Chiraqu s Glory Boyz. Otevíráme brány drill music v místech, kde kulky dávají dobrou noc

11. září 2020

Chicago, které si kvůli kriminalitě vysloužilo přezdívku Chiraq, položilo základní kameny drill music a nadobro proměnilo rapovou hru ve válečnou zónu. Bylo jen otázkou času, kdy vás vezmeme na návštěvu jedné z nejpozoruhodnějších oblastí moderní rapové historie. Ten čas přišel právě teď, v našem aktuálním speciálu.

Kořeny drill music sahají hluboko, ale největší vliv na tento žánr měla bezpochyby chicagská scéna  ̶  v čele s tehdy teprve sedmnáctiletým Chief Keefem, který v roce 2012 vydal již dnes legendární track I Don’t Like. Společně se svým týmem Glory Boyz položil základní kameny tvrdého žánru, který staví na kriminalitě, špíně z ulice, zbraních, vraždách, násilí a výpovědní hodnotě z ghetta.

Chicago, které je známé svojí vysokou kriminalitou, plodilo jednoho rappera za druhým stejně jako nové členy pouličních gangů, kteří spolu dodnes bojují  ̶  jak v hudbě, tak v ulicích.

V prvním díle našich průběžných speciálů o oblasti Chiraq jsme se zaměřili právě na zmiňovaného Chief Keefa a jeho blízké okolí (dnes již zesnulý Fredo Santana, Capo nebo přeživší Lil Durk, Tadoe a další). Probrali jsme vztahy mezi dvěma hlavními gangy a jejich zástupci a do kontextu přidali zesnulého FBG Ducka, který byl zastřelen před pár týdny za bílého dne, když šel na nákup.

Situace v Chiraqu je složitá, ale my máme čísla a informace, které vás provedou tamní ponurou scénou. Nechybí ani statistiky o kriminalitě, peprné detaily z ulic a spousta dalšího.

Pusťte si nový speciál Scény s Opakem Dissu, ve kterém vás zavedeme do nejtemnějších oblastí drill music; do míst, kde je větší kriminalita než v samotném Iráku. Vítejte v Chiraqu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.