Největší evropské ekonomiky čelí vysokým cenám za školní pomůcky. Částky přesahují i 15 tisíc korun

3. září 2024

Itálie a Španělsko platí nejvyšší ceny za základní školní vybavení, přestože mají nižší mzdy než Francie, Německo a Spojené království, zjistila analýza serveru Euronews.

Průzkum se zaměřil na dvacet základních školních potřeb, jako jsou tužky, pera, gumy, zvýrazňovače, fixy, penály, sešity, diáře, bloky na kreslení, nůžky a další prodávané v řetězcích supermarketů a školních obchodech ve stejném cenovém rozpětí.

Přestože mají Itálie a Španělsko nižší mzdy než Francie, Německo a Spojené království, za základní školní vybavení platí nejvyšší ceny. Italské národní sdružení spotřebitelů Federconsumatori odsoudilo ceny školních potřeb, které vyskočily od roku 2023 o 6,6 %.

Nejdražšími položkami jsou batohy, penály a diáře. Největší zátěž pociťují italské rodiny, které musí ušetřit přibližně 10,8 % (necelých 5100 Kč) svého měsíčního příjmu, aby si mohly koupit jen to nejnutnější, s výjimkou učebnic. Ve Španělsku si lidé musí vyhradit na školní pomůcky přibližně 4800 Kč.

Významnou finanční zátěží jsou i učebnice. V Itálii vydají rodiče za studijní materiály v průměru téměř 14 900 korun, ve Španělsku pak 12 300 korun, oproti loňsku je to nárůst o 1070 Kč.

Čím dál znepokojivější situace ovšem panuje i v Německu, kde podle Národního statistického úřadu vzrostly ceny školních potřeb v letech 2022 až 2023 o 5 až 13 %. Ve Spojeném království se zdá, že je základní školní výbava obecně cenově dostupnější. Tam ovšem musí připočítat povinné uniformy, které přináší dodatečné náklady ve výši 12 500 korun.

Z pěti evropských zemí je na tom podle webu Euronews nejlépe Francie, kde základní školní potřeby představují méně než 5 % průměrného měsíčního platu. Francouzské ministerstvo školství i tak vyzvalo školy, aby své požadavky omezily. „Školy a instituce se musí soustředit na vytváření rozumných seznamů školních potřeb,“ uvádí se ve výzvě zveřejněné v srpnu.

autor: Anna Beljo
Spustit audio
  • Radio Wave představí hranou minisérii Odcizení. Pojednává o riziku virtuálního světa

    16. září 2024
    odcizeni_2100x1400

    Radio Wave na konci září představí pětidílný psychothriller Odcizení. V hlavních rolích se představí Josef Trojan, Petr Uhlík a Martina Jindrová.

    Nový hraný podcast Radia Wave se zaměřuje na děsivé riziko virtuálního světa blízké budoucnosti, kterému jsou vystaveni všichni z nás, zvláště pak mladší generace. Pětidílný příběh podle námětu a scénáře Davide Košťáka vypráví o dvacátníkovi Markovi v podání Josefa Trojana, který po textování s anonymním profilem na online seznamce přijde o svou identitu. Co všechno může internetový parazit se svou obětí provést?

    Podzimnímu audio projektu Radia Wave propůjčili hlasy také Petr Lněnička, Dana Černá, Kryštof Rímský nebo Filip Kaňkovský. Premiéra prvních dvou dílů připadá na 30. září. Další dvě epizody vyjdou první říjnové pondělí a příběh se završí 14. října. Podcastovou sérii režírovanou Natálií Deákovou bude možné poslouchat na webu Radia Wave, v aplikaci mujRozhlas i v dalších podcastových aplikacích.

  • Holokaust vs. umělá inteligence. Unesco varuje před manipulováním historie

    16. září 2024
    Židé

    Umělá inteligence vytváří zavádějící nebo nepravdivé příběhy o holokaustu. Deepfake technologie má potenciál manipulovat se zvukem a videem, což motivuje nenávistné skupiny k šíření dezinformací a nenávistného projevu.

    Lidé se v digitálním prostředí čím dál častěji setkávají s nepřesnými, nepravdivými a zavádějícími informacemi o holokaustu a nacistické ideologii, upozorňuje nová zpráva Unesco. K šíření ideologie nebo k simulaci rozhovorů s nacistickými vůdci včetně Adolfa Hitlera jsou využívány například deepfakes známých osobností. Zkreslené soubory dat vedou k tomu, že některé vyhledávače a chatboty s umělou inteligencí bagatelizují fakta o holokaustu nebo propagují krajně pravicový obsah, včetně popírání holokaustu. Obzvláště zranitelní jsou mladí studenti, kteří se při vyhledávání na webu v rámci plnění úkolů stále více spoléhají na univerzální nástroje.

    Vzhledem k tomu, že dnešním přeživším holocaustu je v průměru 85 let, bude odkaz temného období novodobé historie nadále slábnout. Vzdělávací a kulturní instituce mají proto za úkol chránit historické záznamy a uchovávat svědectví pro budoucí generace v boji proti nenávisti a antisemitismu, píše server The Art Newspaper.

    V rámci této problematiky mohou být nástroje poháněné umělou inteligencí i ku prospěchu. Výzkumníkům třeba mohou pomoct vytěžit a zpracovat obrovské množství dat o holocaustu, zahrnující data, jazyky a média od fotografií a textů až po videozáznamy a zvukové nahrávky.

    Památník obětí a hrdinů holokaustu v Izraeli, Jad Vašem, využívá umělou inteligenci k identifikaci dosud neznámých obětí. I další kulturní instituce využívají generativní umělou inteligenci pro vzdělávací účely. Muzeum holokaustu a vzdělávací centrum v Illinois kupříkladu vytvořilo filmy ve virtuální realitě pro ještě poutavější vyprávění.

    Podle Unesca ty samé technologie mohou být kromě šíření nenávistných a dezinformačních zpráv zneužity k přílišnému zjednodušení složité historie. Ve špatných rukou se tak tyto nástroje stávají prostředníky nenávisti a bagatelizace. Organizace proto ve své zprávě dále zdůrazňuje, že ti, kdo vyvíjí a zavádí systémy AI, musí brát v úvahu, jak technologie řídit ve prospěch zachování historických památek a pravdy jako takové.

  • Pomoc při povodních: Jak nejlépe přispět a čemu se vyvarovat?

    16. září 2024
    Provizorní most v Mněticích byl v neděli odpoledne pár centimetrů nad hladinou Chrudimky

    Dopady ničivých povodní pocítily tisíce domácností. Na stránkách ministerstva vnitra a Hasičského záchranného sboru ČR se objevila doporučení pro ty, kteří chtějí podpořit občany zasažené záplavami. Vedle státních orgánů se pomoc v nejvíce postižených oblastech snaží zajistit i neziskové organizace. Jak se do sbírek efektivně zapojit?

    Podpořit lze různými způsoby, jak ale upozorňuje ministerstvo vnitra i humanitární organizace Člověk v tísni, potřeba je především koordinovaná pomoc. „Nabídku materiální pomoci doporučujeme konzultovat s krizovými štáby obcí a krajů a nevozit ji na postižená místa „na slepo“, zvlášť v období trvajícího povodňového nebezpečí,“ doporučuje server Člověk v tísni.

    V současnosti bylo vyhlášeno již několik sbírek, které následně poskytnou nejen finanční, ale i materiální pomoc nebo i možnosti okamžité podpory, včetně potravin a psychologické pomoci.

    Organizace zasahující přímo na místě

    Člověk v tísni

    „Stejně jako při minulých povodních budeme po opadnutí vody finančními dary pomáhat především s obnovou domů a bytů těch nejzranitelnějších, kteří si sami pomoci nedokáží,“ říká vedoucí povodňového týmu Marek Štys. „Jsme ve spojení s integrovaným záchranným systémem, krajskými i obecními hasičskými krizovými štáby a spolupracujeme s dalšími nevládními organizacemi. Pro oblast Jeseníku poskytujeme o víkendu potravinovou pomoc,“ informuje Člověk v tísni na svých stránkách.

    ADRA

    Účet veřejné sbírky Člověka v tísni SOS Povodně: 7202 7202 / 0300ADRANa místě pomáhají i dobrovolníci nadace ADRA, která rovněž otevřela veřejnou sbírku na pomoc lidem zasaženým povodněmi. „Připravili jsme k převozu z humanitárního skladu potřebné věci a úklidové prostředky.“

    Přispět lze online prostřednictvím portálu Darujme.cz nebo převodem na účet sbírky 66 8888 66/0300, variabilní symbol 391.

    Finanční sbírky

    Úřad práce ČR

    Mimořádnou okamžitou pomoc poskytuje také Úřad práce ČR. „Smyslem této dávky je zabezpečit osobu nebo rodinu na přechodnou dobu, zabezpečit základní životní potřeby a zabezpečit první pomoc k odstranění důsledků katastrofy do doby, než bude možné poskytnout pomoc z jiných zdrojů.“

    Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové

    „Díky darům podpoříme organizace, které pomáhají obětem povodní při odstraňování způsobených škod (např. nákup potřebného materiálu, doprava, zajištění humanitární pomoci).“ Do sbírky můžete přispět prostřednictvím portálu Darujme.cz.

    Nadace Partnerství

    Na portálu Darujme.cz má svou sbírku i Partnerství soustředící se na obnovu krajiny po povodních. Financuje výsadbu stromů, obnovu mokřadů a ochranu přírody.
    Konkrétní sbírky byly založené i na Donio.cz. Příkladem je sbírka pomáhající rodinám s dětmi, kterou založila Nadace Naše dítě.

    Potravinové sbírky

    Potravinové banky do postižených oblastí doručují především balenou vodu a trvanlivé, snadno spotřebitelné potraviny. O tom, co je aktuálně nejvíce potřebné dodat, informuje například Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj.

    Jak uvedla ČTK, na letišti Mošnov vzniká logistické centrum ve spolupráci hasičů a potravinových bank, které bude letecky dopravovat zásoby do postižených oblastí. „Zájem je zejména o balenou vodu, ale také potraviny určené k okamžité konzumaci, které stačí třeba jen ohřát nebo zalít vodou, aby je bylo možné připravit i v nějakých náročnějších podmínkách,“ řekl ČTK ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček.

    Jak se chovat při likvidaci následků povodní

    V rámci bezpečnosti těch, kterých se povodně bezprostředně týkají, i těch, kteří chtějí aktivně pomáhat, zveřejnily stránky Hasičského záchranného sboru ČR rady a doporučení.

    Doposud občané zasaženi povodněmi mohli zaznamenat velkou míru solidarity. Podle zprávy ČTK Člověku v tísni poslali lidé za 24 hodin 24 milionů korun. Veřejná sbírka organizace Adra do dnešního rána vynesla víc než tři miliony korun. Charita ČR shromáždila 2,6 milionu, Český červený kříž (ČČK) téměř 1,6 milionu korun. Diakonii poslali dárci na účet nebo prostřednictvím dárcovských textových zpráv 1,2 milionu korun.

  • Spolek AutoMat chce magistrálu přístupnou i pro chodce a cyklisty

    13. září 2024
    AutoMat happening

    Magistrála by měla být přístupnější pro cyklisty a chodce. K tomu vyzývá Prahu spolek AutoMat. Chtějí, aby přívětivější prostředí kolem dálničního tahu městem vzniklo při plánované rekonstrukci v části Prahy 2. Ve středu kvůli tomu zástupci spolku uspořádali happening přímo na magistrále.

    AutoMat po magistrátu požaduje hlavně, aby do projektu zahrnul nové přechody, oddělenou cyklostezku, stromy, zeleň a vodu. Důležité je pro spolek také snížení počtu jízdních pruhů. Společně s architektem Petrem Bednárem připravil vizualizaci, jak by úprava magistrály mohla vypadat. Podle ředitele AutoMatu Martina Šotoly nemá spolek v úmyslu omezovat dopravu, ale spíše upravit infrastrukturu tak, aby jedno neomezovalo druhé.

    Na akci vystavili transparent s červeným nápisem „Dálnice do města nepatří“. Zájemcům vysvětlovali svou vizi a nabízeli k podepsání petici, kterou spolek inicioval. „Petice má zajistit větší povědomí pražských občanů a do jisté míry zajistit tlak na politiky ve věci rozhodování, jak bude vypadat magistrála v této části města,“ řekl pro ČTK. Podle Šotoly petici dosud podepsalo 750 lidí, cílem spolku je získat 1000 až 1500 podpisů, aby Rada hlavního města musela vzít obsah petice na vědomí.

    Loni pražští radní schválili trojici ideových studií na plánovanou rekonstrukci Severojižní magistrály. Pražský magistrát vybral koncem loňského roku projektanty na rekonstrukci magistrály na území Prahy 2. Podle AutoMatu je ale zadání na úpravu magistrály tak, aby byla přívětivější k chodcům, velmi vágní. Proto vytvořili petici. Mezi další změny, které rekonstrukce plánuje, patří například přechod před Fantovou budovou Hlavního nádraží, nové stromy a stání pro rychlé zastavení.

    Aktivity spolku AutoMat podporují veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu i rozumné používání aut v Praze. Spolek stojí třeba za projektem s názvem Do práce na kole, což je třicetidenní květnová výzva, od níž se zapojuje až 25 000 lidí. Zároveň v Praze pořádá akce Zažít město jinak, které mají zlepšit sousedské vztahy a oživit městský prostor.

  • Mládě hrošíka liberijského se stalo online gigantem, platí za to ale svou daň

    13. září 2024
    Fanoušci pro ni pečou dorty, tvoří umělecká díla a také se na ni chodí koukat přímo do zoo

    Mládě hrošíka liberijského se stalo hvězdou internetu. Dvouměsíční samička Moo Deng po svém internetovém boomu přitáhla velké množství fanoušků. Od jejího narození se počet návštěvníků thajské zoo zdvojnásobil. Ne všichni návštěvníci se k ní ale chovají dobře a zoo musí zavést ochranná opatření.

    Hrošice, jejíž jméno jde přeložit jako „skákající prase“ se stala senzací nejen v Thajsku poté, co se na internetu objevila vtipná videa, na nichž se například potácí kolem svého výběhu nebo okusuje boty ošetřovatele. Informuje o tom The Guardian.

    Slavnou se stala díky účtu na TikToku, který sleduje asi 2,5 milionu lidí. Statisíce lidí sledují také účty dokumentující její každodenní život na Facebooku a Instagramu. Časopis Time ji dokonce označil za „ikonu“ a „legendu“.

    Fanoušci pro ni pečou dorty, tvoří umělecká díla a také se na ni chodí koukat přímo do zoo. To ale přináší i své negativa. Objevila se totiž videa, na kterých se návštěvníci snaží malou hrošici probudit ze spánku. Aby ji viděli v akci, hází na ni mušle a stříkají vodu. Ředitel zoologické zahrady Narongwit Chodchoi podle BBC uvedl, že zahrada nainstalovala kolem výběhů průmyslové kamery a pohrozila právními kroky proti těm, kteří hroší mládě týrají.

    Hrošíci liberijští pocházejí ze západní Afriky a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) je klasifikuje jako „ohrožené“. Podle studie z roku 1993 zbývá ve volné přírodě 2 000 až 2 5 000 hrochů pygmejů. Pocházejí ze západní Afriky, kde žijí v bažinách a v blízkosti řek, ale jsou ohroženi úbytkem životního prostředí v důsledku lidské činnosti, jako je těžba dřeva, těžba nerostů a také lov.

  • Kde se vzala pověra, že pátek třináctého je nešťastný den? Možná z misogynie

    13. září 2024
    Třináct

    Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Přitom v našem kalendáři připadá 13 na pátek častěji, než na kterýkoli jiný den v týdnu. Pověra o nešťastném datu možná vznikla ve snaze démonizovat ženské bohyně plodnosti.

    Všechno to začíná u samotného čísla 13, které je také většinou národů považováno za nešťastné. I o jeho původu se pořád diskutuje. Vědec Charles Panati se například domnívá, že 13 jako nešťastné číslo k nám přišla ze severské mytologie. Podle jednoho z příběhů Bůh neplechy Loki překazil hostinu ve Valhalle a stal se třináctým hostem. Slepý bůh Hodr, oklamaný Lokim, potom zastřelil šípem svého bratra Baldera, boha světla, radosti a dobra. Panati vysvětluje, že ze Skandinávie se tato pověra rozšířila na jih Evropy a na počátku křesťanské éry se pevně usadila ve Středomoří.

    Číslo 13 jako nešťastné figurovalo i u další hostiny – v příběhu o Poslední večeři. Konala se na Zelený čtvrtek a zúčastnil se jí Ježíš Kristus a jeho učedníci. Třináctým hostem byl Jidáš Iškariotský, učedník, který Ježíše zradil. To vedlo k ukřižování Ježíše, ke kterému došlo na Velký pátek.

    Ale není to jediný nešťastný pátek, který se v Bibli objevil. Pátek je dnem, kdy Adam a Eva snědli zakázané ovoce ze stromu poznání. A také je dnem, kdy Kain zavraždil svého bratra Ábela, kdy byl zbořen Šalamounův chrám a kdy Noemova archa vyplula na moře při velké potopě.

    Oba symboly neštěstí se podle Steva Rouda začaly kombinovat až v 19. století. Píše o tom v knize The Penguin Guide to the Superstitions od Britain and Ireland. Podle něj je spojení pátku a čísla třináct viktoriánský vynález.

    Zajímavé ale je, že v pohanských dobách byl pátek 13. i samotné číslo 13 považováno za symbol štěstí. Věřilo se například, že pátek má jedinečnou spojitost s božským ženským pohlavím. 13 se často objevovala i v pohanském umění a odkazovala na menstruační cykly. V pohanských dobách totiž byla ceněna plodnost a v uměleckých dílech se často objevovaly souvislosti s menstruací, plodností a fázemi Měsíce.

    Jakmile však křesťanství ve středověku získalo na síle, pohanství se dostalo do rozporu s novou patriarchální vírou. Nejenže jeho představitelé měli námitky proti uctívání více bohů a bohyň, ale oslava pátku, čísla 13 a bohyň, které vzývaly lásku, sex, plodnost, magii a rozkoš, byly považovány za nesvaté.

    Teď nové světlo na číslo 13 přináší třeba Taylor Swift, která ho považuje za své šťastné a na začátku své kariéry si ho často psala na ruku před koncerty.

  • Czeching 2024 vyhrála kapela sunnbrella, která míří na Eurosonic

    12. září 2024
    sunnbrella

    Finále dvanáctého ročníku projektu Czeching ovládla kapela Davida Žbirky, zaměřující se na shoegaze. Vítěze, kterého určila šestnáctičlenná porota, čeká mimo jiné cesta na nejvýznamnější evropský showcase festival Eurosonic Noorderslag (ESNS).

    Kapela působící v Londýně o vítězství bojovala s triem We Are Domi, zaměřeným na skandinávský pop, a s audiovizuálním projektem NIVVA, který propojuje hudbu a digitální umění. Jako vítěz si sunnbrella odnáší možnost natočit hudební singl i videoklip s finanční podporou Radia Wave. Především má ale jistou účast na nejvýznamnějším evropském showcase festivalu Eurosonic Noorderslag, který se koná v polovině ledna 2025 v nizozemském Groningenu.

    Mezinárodní porotu tvořili bookeři hudebních festivalů, hudební dramaturgové rozhlasových stanic nebo promotéři klubů z Evropy i Spojených států. Přestože byla letošní konkurence velká, díky osobitému pojetí žánru nu gaze si porotu nakonec získala Žbirkova sunnbrella. „Všechny tři projekty jsou velmi dobré. Bylo to náročné rozhodování. (...) Jako vítěze volím sunnbrellu. Jejich songy, produkce a také jejich vystoupení na Heartworn je perfektní. Jejich nový singl je skvělý a Radio Wave Studio Session je také vynikající. (...) Věřím, že i na Eurosonicu budou mít úspěch,“ uvedl Kevin Cole z amerického rádia KEXP. „Sunnbrella tvoří něco jedinečného, svou melancholickou estetikou vynikají,“ zdůvodnil svůj hlas Oskar
    Strajn, booker ESNS.

    Během příprav na Eurosonic si díky Radiu Wave mohli nominovaní zahrát na několika tuzemských akcích nebo showcasech. Nejen pro nominované, ale i pro hudební veřejnost stanice také připravila konferenci Czeching Skills s vybranými profesionály z hudebního průmyslu.

    Vítězství v Czechingu zúročili v minulosti na Eurosonic Noordeslag hudebníci a hudebnice jako Aiko, VR/NOBODY, Tea Sofia a naposledy kapela Island Mint.

  • Floridský zákaz potratů má vliv i na okolní státy, ukazuje nová zpráva

    12. září 2024
    Lednové protesty proti zákonům omezujícím potraty na Floridě

    Zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství na Floridě vedl k poklesu počtu potratů. Stejně tak vedl k poklesu národních trendů, jak ukazuje nová zpráva.

    Měsíční počet potratů na Floridě se snížil o více než 30 % poté, co byl v květnu zaveden zákaz zákroků po šestém týdnu těhotenství, píše server CNN. V květnu a červnu bylo ve státě každý měsíc provedeno v průměru asi 5 400 potratů. V prvních třech měsících roku se přitom měsíčně provedlo okolo 8 000 potratů. V celostátním měřítku pak klesl průměrný měsíční počet potratů v tomto období o 7 %, což je rozdíl přibližně 7 000 potratů měsíčně. Pokles na Floridě se na tomto poklesu podílel více než jednou třetinou. Nové údaje potvrdila zpráva Guttmacherova institutu, výzkumné a politické organizace zaměřené na sexuální a reprodukční zdraví, která podporuje právo na potrat.

    Že se přísnější omezení na Floridě projeví v celém státě i širším regionu, se očekávalo. Předtím, než v květnu vstoupila v platnost přísnější politika, se na Floridě uskutečnil více než každý desátý potrat v zemi. „Absolvování potratu na Floridě se stalo mnohem obtížnějším, což má dalekosáhlé důsledky pro obyvatelky, které nyní musí překračovat hranice více států, aby mohly podstoupit potrat na klinice po šestém týdnu těhotenství,“ říká Isaac Maddow-Zimet, datový vědec společnosti Guttmacher a vedoucí projektu Monthly Abortion Provision Study.

    Vzhledem k tomu, že v bezprostředním sousedství Floridy platí buď úplný (Alabama), nebo šestitýdenní (Georgia) zákaz potratů, nejbližší klinika, která nabízí potraty po šestém týdnu těhotenství, se nachází v Severní Karolíně, jež je vzdálená 950 km. „Má to dopad i na obyvatele okolních států s úplným nebo časným zákazem těhotenství, kteří dříve mohli cestovat na Floridu za potratovou péčí,“ vysvětluje Maddow-Zimet.

    Navzdory nedávnému poklesu podle odhadů Guttmacheru bylo v USA v první polovině roku 2024 provedeno více potratů než v první polovině roku 2023 (v loňském roce dosáhl počet potratů nejvyšší hodnoty za více než deset let). Podle Maddow-Zimeta se tak situace v oblasti potratů na území Spojených států nadále rychle mění a není jasné, jak se bude vyvíjet do konce roku. Server CNN například ve svém článku dále uvedl, že vzhledem k absenci federální ochrany vyplývající z rozsudku Roe vs. Wade se stále více žen rozhoduje odstranit jakoukoli možnost otěhotnět, a to podvázáním nebo úplným odstraněním vejcovodů. Rozsudek Roe vs. Wade je  rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, na jehož základě Ústava Spojených států obecně chrání právo na potrat.

  • Británie udává letošní trendy. Po Brat summer přichází temnější Britishcore

    12. září 2024
    Britské město

    Na sociální síti TikTok letos vzrostl zájem o britskou módu, kinematografii nebo cestování do Spojeného království. Zpopularizované odvětví britské kultury ale nelze definovat uhlazenou mluvou nebo oblečením. Jde spíše o svérázný přístup a místa či momenty, které nejsou zalité sluncem, ale člověk v nich nalezne jakýsi klid. V lecčem podobné zářivě zelené a přidrzlé „Brat summer“ nyní střídá podzimní, melancholický „Britishcore“.

    Nostalgie a zranitelnost po „spratkovském létě“ zůstaly, přidaly se k nim ale aspekty obyčejného britského všedního dne – zchátralé hospody, osamělé dopravní kužely uprostřed cesty nebo staré, monotónní britské předměstí. Na TikToku se Britishcore stal jedním z nejžádanějších trendů současnosti.

    Nejde přitom o nový termín. Jak napsal web Guardian, Britishcore se poprvé objevil jako kulturní pojem na přelomu desetiletí, aby popsal ošuntělé symboly britského života. Na sociálních sítích se šíří videa inspirovaná filmem Trainspotting, který mapuje život skupiny přátel závislých na heroinu. Nový život tomuto trendu vdechl i návrat skupiny Oasis. TikTok uvedl, že od ledna došlo k dvoucifernému nárůstu příspěvků pod hashtagy #ukcomedy, #ukfashion a #uktravel, zatímco #OasisReunion měl za posledních čtrnáct dní více než 100 milionů zhlédnutí videí.

    I populární trend „Brat summer“ má britské kořeny vzhledem k tomu, že jeho průkopnicí je anglická zpěvačka Charli XCX. „Od fenoménu Brat až po nadšení kolem reunionu Oasis... Komunita TikToku ve Velké Británii i mimo ni přijala vše, co se týká britishcore,“ cituje britský hudební magazín The New Musical Express (NME) Louisu McGillicuddy, specialistku na trendy v rámci britské pobočky TikToku.

    Proč trendům vládne nostalgie a chaotický, běžný život?

    Stoupající mezinárodní popularita Britishcore vychází z kolektivní nostalgické tendence romantizovat běžné aspekty britského života. Americký tvůrce obsahu @the_quivey10 na TikTok videu vyjmenovává věci, které by chtěl dělat, až přijede do Anglie. Patří mezi ně třeba „drzý běh po Tescu“ nebo koupě párku v těstíčku od Greggs, britského řetězce pekáren.

    Přestože jsou tyto výjevy specifické pro Velkou Británii, ztotožňují se s nimi lidé po celém světě. Novinář Jack Ramage ve svém článku na serveru Screenshot popisuje, že v současnosti už jde o komunitu tvůrců, kteří prahnou po nostalgii a které spojuje sdílení krásné všednosti britského života. „Pandemie zanechala v našem národním povědomí otevřenou ránu. Tváří v tvář těžkým časům a chmurným vyhlídkám je pochopitelné, že se toužíme vrátit do minulosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ růžové vize důvěrně známého dětství,“ vysvětluje si comeback mileniální estetiky Jack Ramage.