Největší terapie se často neodehrává ve slovech, říká psycholog Tomáš Kvapilík

3. říjen 2022

Tomáš Kvapilík je psycholog a psychoterapeut, který kromě sezení s pacienty také přednáší a natáčí edukativní videa. V poslední době se intenzivně zaměřil na propagaci tématu duševního zdraví dětí a dospívajících, což vnímá jako akutní a velmi současnou problematiku.

„Během karantény se nahromadily psychické potíže u dětí, instituce evidují enormní nárůst. Od deprese, sebepoškozování, myšlenek na sebevraždu až po samotné pokusy. Tento rozhovor samozřejmě nezařídí, že ze dne na den bude dost těchto psychologů, ale já v tom nacházím naději a chci tohle téma přinést na světlo světa,“ vysvětluje Tomáš své zaměření na dětskou psychologii, jakkoli on sám dětským psychologem není.

Kromě témat jako jsou nahromadění agrese, stavy hněvu či příprava prvorozených na narození sourozence, rozebral také samotná terapeutická sezení: „Často se ta největší terapie neodehrává ve slovech, ale v tom, jak spolu v prostoru fungujeme. Člověk čeká, že se budu ptát a budu povídat. Ale tím, jak tam spolu jsme a jak si s tím člověkem sednu, jak vnímám jejich tělo a jak já sám s ním zacházím, tím zmůžu někdy mnohem víc, než kdybych něco řekl.”

Co pro Tomáše znamená být na dně? Je podle něj lepší svému starému já dát sbohem, nebo jej radši někam schovat? Proč je důležité otevřít se hněvu? A kdo je jeho nejlepší kamarád? To vše a mnohem více v novém díle Pochlap se s psychologem Tomášem Kvapilíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.