Nejvíc sebevědomí do žil vlijí rodiče dítěti tím, že ho prostě milují, říká psychoterapeut Jan Kulhánek

7. prosinec 2022

„Sebevědomí je komplex představ o sobě, který nám říká ‚docela to se mnou jde, není to tak špatný‘,“ popisuje psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek. „Víra, že znám a umím odhadnout svoje schopnosti, že někoho na světě zajímám, že můžu být někomu sympatický. A když jsem někomu nesympatický, tak to neznamená, že je se mnou něco špatně.“

„Člověk, který sám sebe neumí pochválit, je závislý na hodnocení druhých. Enormně mu záleží na tom, co si o něm myslí okolí. To se objevuje často v období puberty, kdy se obecně zvyšuje potřeba být s druhými zadobře,“ říká odborník.

Jan Kulhánek

Sebevědomí má v dětském věku svoje vrcholy a propady. Nejzásadnějšími průvodci jsou rodiče, v další řadě formují sebevědomí instituce nebo celková společnost. „Malé děti kolem druhého až čtvrtého roku bývají výrazné v tom, že si myslí, že zvládnou samy všechno na světě. Je to tak v pořádku, jejich okolí jim postupně ta očekávání zformuje. Protipólem je pak puberta, kdy přicházejí různé pochybnosti a děti mají tendenci se podceňovat,“ vysvětluje Kulhánek.

„Nejvíc sebevědomí do žil vlijí rodiče dítěti tím, že ho prostě milují. Pokud dítě zažívá, že je na světě správně a že je chtěné, je to totální základ zdravého sebevědomí,“ myslí si psycholog a varuje před větami, které naopak děti sráží. „Frustrovaní rodiče k takovým formulkám sahají často: ‚Proč brečíš, vždyť je to tak jednoduchý.‘ nebo ‚Ty si zase nevěříš!‚‘ a podobně. To se dětem vrývá a pamatují si to mnohdy celý život,“ dodává.

„Vyrovnaný člověk je takový, který svoje úspěchy přisuzuje spíš sobě a svoje neúspěchy přisuzuje náhodě nebo okolí.“ Poslechněte si Houpačky o dětském sebevědomí a vyrovnanosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.