Není to trochu artwashing? O budově pro kontroverzního investora a další tvorbě studia Ječmen

8. únor 2023

Tohle Bourání jsme natáčeli v budově Telegraph v Olomouci. Z bývalé továrny vznikla galerie, coworking, kavárna a kulturní sál. Řada lidí se však kvůli osobě investora budově vyhýbá.

Budova Telegraph, bývalá továrna na telegrafy v Olomouci

Transformaci bývalé továrny na telegrafy navrhlo studio Ječmen. Za kreativitu a citlivý přístup získali několik architektonických ocenění. Problematická je však osoba investora. Je jím Robert Runták, dlouholetý ředitel exekutorského úřadu v Přerově. Odpůrci mu vyčítají, že projekt vznikl z peněz z vymáhání exekucí. Jak se architekti rozhodovali pro spolupráci s tímto investorem? V poslední době jsme svědky toho, jak si kontroverzní podnikatelé po celém světě čistí své jméno investicemi do umění a architektury. Je tohle také artwashing?

Architektů ze studia Ječmen se na to prý často ptají a ti si za svou prací stojí. „Jsme na to tázáni a odpovídáme – celkem konzistentně,“ říká Lukáš Blažek. „Ta spolupráce byla fakt dobrá a to rozhodnutí bych neměnila,“ říká Eva Blažková. Jaké jsou jejich argumenty se dozvíte v Bourání.

Kromě budovy Telegraph studio Ječmen projektovalo řadu staveb, většinou v Olomouci a širším okolí. Mluvili jsme o penzionu Kraličák (pozor, nesouvisí s králíky). To je dům/skála, radikální odpověď na to, jak stavět v horách. Jaké stavby vlastně patří do hor? A jak má vypadat architektura pro rekreaci? Probrali jsme také bytový soubor Bydlení Šantova se čtyřmi sty byty, který podle jejich projektu roste nedaleko centra Olomouce. Proč má na fasádě dlaždičky?

Blažkovi mluvili také o tom, jaké to je být regionální architekt. „Je to hodně osobní a jsme pořád konfrontováni s tím, co děláme,“ říká Eva Blažková. Kromě studia mají spolu Blažkovi také tři děti. Takže v Bourání došla řeč i na skloubení architektury a péče o rodinu. „Děti dávají řád, to je strašně dobrý,“ říká Eva Blažková. „Člověk nedělá nocovky, po nichž druhý den spí. Musí ráno vstát, aby se aktovky a svačinky nachystaly,“ říká Lukáš Blažek.

S Evou a Lukášem Blažkovými o tom, jak se pracuje v rodinném ateliéru hned u domu na okraji Olomouci.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.