Nikdo není náš šéf. Sociální bistro Střecha dává šanci lidem bez domova a osobám po výkonu trestu

21. prosinec 2017

„V minulosti jsme pracovali v gastronomii nebo pomáhali lidem. Všichni jsme chtěli dělat něco, co by mělo přesah, koncept a dlouhodobý plán. Tak se vlastně zrodila ta myšlenka,“ říká Arťom Korjagin, jeden ze zakladatelů Střechy – družstevního sociálního bistra. S dalšími čtyřmi družstevníky se rozhodli dát práci lidem po výkonu trestu nebo osobám bez domova. V rozhovoru přiblížila část týmu aspekty sociálního podnikání i to, proč založili družstvo, a ne třeba akciovku.

„Pokud je člověk v prvních měsících po propuštění schopný sehnat si práci a dostupné bydlení, recidiva je minimální. V opačném případě se lidé velmi často vracejí ke kriminální činnosti,“ říká Arťom Korjagin, družstevník ze sociálního bistra Střecha. Právě prevence recidivy a malé množství sociálních podniků věnujících se této těžko zaměstnatelné skupině byly důvody, které vedly k založení Střechy.

Družstevní bistro nabídne ze začátku tři nebo čtyři úvazky na hlavní pracovní poměr. Podle spoluzakladatelky Stacy Moloziny se podnik bude snažit o to, aby se i jejich zaměstnanci mohli časem stát družstevníky a na chodu bistra se přímo podíleli. „Pro družstvo jsme se rozhodli automaticky. Nabízí demokratickou formu řízení a tu vnímáme jako naprostou samozřejmost. Umožňuje, že konečné manažerské rozhodnutí obsáhne všechny pohledy,“ vysvětluje Korjagin.

Střecha by měla otevřít na přelomu ledna a února 2018 a najíte se tam výhradně vegansky. „Veganská strava má ještě stále auru elitářství, chceme lidem ale ukázat, že pokud člověk používá místní suroviny, může si dát levné a chutné jídlo i bez živočišných produktů,“ dodává Korjagin. „Součástí sociálního podnikání je právě využívání lokálních dodavatelů, práce s komunitou a ekologický přístup obecně. Až otevřeme, zaměříme se i na toto,“ uzavírá Molozina.

Co se bude pod Střechou podávat nebo kde můžete něco z nabídky ochutnat ještě před skutečným otevřením bistra, se dozvíte v záznamu rozhovoru.

Spustit audio